В’язкий гель заклеїв нервову тканину при операції без необхідності її зшивати

Інженери створили липкий і в’язкий гель, яким можна заклеїти надрізану при операції нервову тканину без необхідності накладення швів. Його вже успішно протестувати у дослідах на гризунах, свинях і зразках людської нервової системи з трупів. У майбутньому такий клей може замінити традиційне зшивання, наприклад, при втручанні на спинний мозок, яке часто недостатнє і допускає протікання спинномозкової рідини. Про винахід вчені розповіли у журналі Science Translational Medicine.

Тестування міцності гідрогелевого клею на свинях. Kyle Wu, MD, Phoebe Kwon

👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!

Як працює клей для нервів?

Відмінністю нового клею від схожих попередніх розробок, є його здатність зберігати ефективність у вологому середовищі. Зробити це вдалося поєднанням альгінатного гідрогелю з природною сполукою хітозаном, що має здатність прилипати до біологічних оболонок. Отриманий клей виявився щільнішим за схожі наявні варіанти та витримував більше навантаження, як при стисканні, так і розтягуванні.

Прототип клейкого гідрогелю при тестуваннях. Wu et al. / Science Translational Medicine, 2024

Випробування клейкого гідрогелю успішно провели на живих пацюках, яким проводили операцію на головному мозку, та свинях після операції на спинному мозку. В обох випадках клей успішно закрив розріз та не допускав протікання спинномозкової рідини. Також він не спричинив негативних побічних реакцій протягом чотирьох тижнів, що за тваринами спостерігали, і проявив здатність самостійно розчинятися. Та в майбутньому вчені планують створити гідрогелевий клей, що розчинятиметься у заданий проміжок часу, а також доповнити його ліками. Так можна буде пристосувати його до різних операцій та тканин.

  • Гідрогель у нервовій системі може згодитися і для загоєння тканин після травм. Принаймні на це вказують дослідження на пацюках.
  • В іншій роботі на пацюках вчені показали, що гідрогель може посприяти загоєнню і травмованих сухожиль.

Джерело