У США схвалили перші пігулки проти післяпологової депресії

Управління з продовольства та медикаментів США (FDA) схвалило перший оральний препарат для лікування післяпологової депресії у вигляді капсул Зурзуве (Zurzuvae). Дотепер єдиними іншими ліками проти важкого розладу були внутрішньовенні ін’єкції, що обмежувало доступність терапії. Про рішення повідомляється на сайті управління.

Hollie Santos / Unsplash

Чим ці ліки важливі?

Як і з іншими формами депресії, післяпологова депресія проявляється пригніченістю настрою, втратою інтересу до речей, які раніше приносили задоволення, та зниженою здатністю радіти і відчувати задоволення. У важких формах вона може загрожувати життю жінки, зокрема через суїцидальні думки, а також її дитини, послаблюючи з нею емоційний зв’язок. Новий препарат Зурзуве з діючою речовиною зуранолон від компанії Sage Therapeutics покликаний боротися з цими проявами.

Два клінічні дослідження вказали, що 14-денний курс препарату суттєво покращує, у порівнянні з плацебо, стан пацієнток із післяпологовою депресією, а ефект триває щонайменше чотири тижні. Водночас засіб може викликати аномалії плода, тому під час лікування пацієнткам слід використовувати ефективну контрацепцію.

Джерело