Стрес посилив запалення кишківника через протизапальні сполуки

Американські науковці уточнили механізм, який стоїть за посиленням запальної хвороби кишківника при переживанні людиною сильного психологічного стресу. З’ясувалося, глюкокортикоїди, які виробляються при стресі через сигнали мозку, запускають у кишківнику запальні процеси, хоча зазвичай розглядаються як протизапальні молекули, пишуть автори у журналі Cell.

GIPHY

Як протизапальні сполуки посприяли запаленню?

Вчені Пенсильванського університету проводили досліди з мишами, у яких спричинили прояви запальної хвороби кишківника. У людей вона проявляється тривалим болем у животі, розладом травлення, діареєю тощо, та може бути навіть небезпечною для життя недугою. Вчені поміщали тварин у стресові умови на кілька годин у день і помітили, що це посилює прояви запалення у кишківнику, як і в людей. Подальші обстеження тварин вказали на складний механізм, який стоїть за впливом стресу на кишківник, і який може посприяти новій терапії хвороби.

Досліди свідчать, що при стресі гіпофіз у мозку виділяє сигнальні речовини, які змушують надниркові залози виробляти глюкокортикоїди. Зазвичай ці сполуки проявляють протизапальну дію і навіть використовуються при лікуванні запальної хвороби кишківника. Однак у цьому випадку глюкокортикоїди блокують дозрівання нейронів у кишківнику, через що ті виробляють менше сполук, потрібних для скорочення кишківника. Наслідком цього є сповільнення моторики, що позначається на травленні та проявах хвороби. Окрім цього, глюкокортикоїди вплинули на клітини глії у кишківнику, які сприяють комунікації нейронів, посиливши експресію ними прозапальних генів. Ці результати свідчать, що для людей із запальною хворобою кишківника може бути корисним включення до терапії недуги ще й методик боротьби зі стресом.

Джерело