81-річна бразилійка 56 років носила скам’янілий ембріон у животі

У Бразилії 81-річна жінка протягом щонайменше 56 років носила в животі ембріон, який загинув і скам’янів. Його виявили випадково за кілька днів до смерті жінки, коли лікарі лікували у неї інфекцію сечовивідних шляхів. Про випадок пише видання Diario AS.

Скам’янілий плід, який виявили при обстеженні 81-річної жінки. Daily Mail

👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!

Як виявили скам’янілий плід?

Довгий час Даніела Вера (Daniela Vera), корінна жінка з Бразилії, відчувала біль у животі, однак віддавала перевагу народній медицині замість того, щоб звернутися до лікаря. Та коли біль став надто сильним, вони таки потрапила до лікарні. Спершу медики поставили їй діагноз лише інфекції сечовивідних шляхів, однак на детальнішому обстеженні наступного дня лікарі виявили літопедіон — вкрай рідкісне явище скам’яніння померлого ембріона у тілі жінки, частіше при позаматковій вагітності. Пацієнтці призначили операцію для видалення зародка, однак вона загинула на наступний день після неї. Як повідомили лікарі, причиною смерті стала інфекція. Кальцифікований плід ще досліджуватимуть, щоб більше дізнатися про явище.

Пацієнтка мала сімох дітей, наймолодшу з яких народила 21 рік тому. Це означає, що літопедіон не заважав їй вагітніти і виношувати дітей. Але донька Даніели сказала, що мати жалілася на дискомфорт та відчуття, наче дитина рухається у її животі, ще після першої вагітності. Тому не виключено, що скам’янілий плід перебував у її тілі довше за 56 років.

  • Літопедіон діагностували й у давньоєгипетської мумії, віком понад 2 000 років. Однак ретельніші вивчення змусили вчених засумніватися у цьому висновку.

Джерело