Дві ночі недосипання змусили людей почуватися старшими на кілька років

Усього дві ночі з недостатньою кількістю сну змусили людей почуватися у середньому на 4,4 року старшими, ніж вони є насправді. Ефект сильніше проявився у тих, хто звик прокидатися рано. При цьому вчені наголошують, що негативний вплив не обмежується поганим самопочуттям — воно ще може спонукати людей поводитися менш здорово, споживаючи шкідливу їжу та уникаючи фізичної активності. Тож науковці роблять висновок, що хороший сон є ключовим фактором у відчутті себе молодим та підтриманні здоров’я. Дослідження опубліковане у журналі Proceedings of the Royal Society B.

GIPHY

Як дійшли висновку про молодість і сон?

Науковці провели два досліди. У першому взяло участь 429 людей віком від 18 до 70 років, які пройшли опитування щодо сну та самопочуття протягом останнього місяця. Також вчені вимірювали сонливість учасників за стандартною у психології шкалою. З’ясувалося, що за кожну недоспану ніч люди відчували себе на додаткові три місяці старшими. Водночас люди без поганих ночей в останній місяць почувалися у середньому на шість років молодшими за власний хронологічний вік.

У другому дослідженні 186 добровольців віком від 18 до 46 років опитали після того, як їм дозволили дві ночі підряд спати по 9 годин або ж усього лише 4 години. І як виявилося, після двох ночей недостатнього сну учасники відчували себе на роки, а деякі навіть на десятиліття старшими (і більш сонними). Тож забезпечення якісного сну може зберегти відчуття молодості та бажання стежити за здоров’ям.

  • Інше дослідження нещодавно показало, що якісний сон, навіть якщо короткий, сильніше впливає на задоволеність життям, ніж довгий.
  • Але навіть для тих, що мають проблеми із сном, знизити ризики для здоров’я здатна фізична активність, з’ясували науковці.

Джерело