Володимир ДЯК: Час декларувати доходи

Зробити свій посильний фінансовий внесок в обороноздатність країни та добробут громад повинен кожен, хто у минулому році отримував доходи, з яких не сплачено податки. Як правило, волиняни були сумлінними у виконанні свого конституційного обов’язку у попередні роки. Про перебіг Деклараційної кампанії 2024 року розповів начальник управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Волинській області Володимир Дяк інформаційному агентству «Конкурент».

Задекларувати отримані торік доходи та не зволікати зі сплатою податків — це й буде по-справжньому відповідальна громадська позиція, — вважає начальник управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Волинській області Володимир Дяк.

— Впродовж трьох місяців доходи задекларували понад 2,3 тисячі волинян. Разом вони відзвітувалися про понад 800 мільйонів гривень. Перший позитив очевидний, оскільки наразі кількість декларантів на 750 більша проти такого періоду минулого року, а сума задекларованого доходу перевищує минулорічні показники на 400 мільйонів гривень, — розповів Володимир Анатолійович.

— Чи можна прогнозувати скільки податків отримає бюджет громад завдяки деклараційній кампанії 2024 року?

— Наразі волинські декларанти самостійно визначили до сплати 9,5 мільйонів гривень ПДФО та 3,2 мільйона гривень військового збору, що вдвічі більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Тому, враховуючи таку позитивну динаміку на даний час за підсумками Деклараційної кампанії 2024 чекаємо суттєво більшу, ніж у 2023 році, суму поступлень до бюджету. До слова, за підсумками декларування доходів у 2023 році бюджети всіх рівнів на Волині отримали близько 40 мільйонів гривень податкових платежів.

— Про які доходи волиняни звітуються найчастіше?

Аналітика свідчить, що найчастіше волиняни звітуються про доходи від отримання спадщини та договорів дарування. Цього року серед декларантів також чимало тих, хто задекларував іноземні доходи та доходи від продажу нерухомості, транспортних засобів.

Доречно нагадати, що доходи від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна теж підлягають декларуванню.

— Чи є загальна вимога кого закон зобов’язує декларувати доходи?

— Якщо ви торік отримали доходи, але не сплатили із них ПДФО та військовий збір, то зобов’язані подати річну податкову декларацію. Така вимога Конституції України, оскільки стаття 67 Основного Закону нашої держави зобов’язує громадян сплачувати податки і збори в порядку та розмірах, встановлених законом. Відповідно до вказаної законодавчої норми громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларації про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

— Щороку головна інтрига – кількість мільйонерів? Скільки волинян відзвітувалися про доходи, що перевищують мільйон гривень?

— Наразі подано 53 декларації , у яких вказано дохід понад 1 мільйон гривень.

— Чи зацікавлені громади, щоб їх мешканці були сумлінними декларантами?

— Безумовно, оскільки 64 відсотки від суми сплаченого ПДФО залишиться у місцевих бюджетах. Тобто, громади мають гарну можливість залучити додаткові надходження. Як правило, лідери місцевого самоврядування знають про джерела доходів мешканців громад. Тож просимо їх теж нагадати громадянам про обов’язок задекларувати доходи до 1 травня та сплатити податки.

— Прихильники сучасних інформаційних рішень можуть відзвітуватися про доходи дистанційно?

— Звичайно. Більш того, щороку зростає кількість громадян, які подають декларації онлайн. Цілодобово до послуг громадян електронний кабінет та мобільний застосунок «Моя податкова». Якщо ж матимете труднощі з поданням декларації – звертайтеся до державних податкових інспекцій за місцем реєстрації. Фахівці податкової служби нададуть необхідну консультаційну та практичну допомогу. І головне, пам’ятаймо, що лише чесна сплата податків створює фінансові передумови для захисту країни та перемоги над загарбником.

Джерело