Зміна дієти полегшила синдром подразненого кишківника краще за ліки

Дотримання однієї з двох типів дієти допомогло пацієнтам полегшити стан краще, ніж медикаменти, при синдромі подразненого кишківника, що проявляється дискомфортом у животі, закрепами та діареєю. Мова йде про дієту з виключенням продуктів з окремими видами вуглеводів, що містяться у молочних продуктах, деяких фруктах та овочах, а також про дієту зі зниженим споживанням усіх вуглеводів. Дослідження опубліковане у журналі Lancet Gastroenterology & Hepatology.

Alkema Natalia / Shutterstock

👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!

Який ефект мала дієта?

У дослідженні приблизно 300 добровольців із помірним чи важким синдромом подразненого кишківника погодилися дотримуватися однієї із двох дієт або приймати ліки для полегшення їхніх симптомів. Одна з дієт має назву FODMAP, у якій позначено абревіатури коротколанцюгових вуглеводів — ферментовані олігосахариди, дисахариди, моносахариди та поліоли, яких радять уникати пацієнтам. Ці речовини можна знайти у продуктах з молоком, вишнях, персиках, пшениці, цибулі, бобових тощо. Друга дієта менш специфічна і вимагає лише зниження загального споживання вуглеводів всіх типів, крім клітковини, частку якої, навпаки, варто збільшити.

Через місяць дотримання дієти або симптоматичного лікування синдрому подразненого кишківника вчені перевірили стан учасників. І якщо в групі дієти FODMAP полегшення відмітили у 76 відсотків людей, то в групі низьковуглеводної дієти — 71 відсоток. В обох випадках це більше за 58 відсотків пацієнтів, чий стан покращився при медикаментозному лікуванні. Тож вчені вважають, що модифікацію раціону варто розглядати як початкове лікування пацієнтів із синдромом подразненого кишківника. Але потрібні довші дослідження, щоб точніше оцінити користь такого підходу.

Що ще наука з’ясувала про синдром подразненого кишківника

🍴 Вчені все ще не розуміють, чому синдром виникає. Згідно з одним поясненням, виною є локальна імунна реакція, подібна до алергічної

🥴 Інше дослідження вказало, що причиною розладу може бути навіть нездатність організму нормально протистояти гравітації

💩 Хай яка його причина, а от полегшити стан аж на три роки змогла трансплантація калу

Джерело