Свинячу нирку вперше пересадили живому пацієнтові

Чоловік із Массачусетсу став першою людиною, якій пересадили нирку свині через нестачу донорів серед людей. Орган походив від тварини, яку виростили генетично модифікованою із 69 змінами у геномі, щоб збільшити сумісність її тканин із людським організмом. Станом на шостий день після чотиригодинної операції пацієнт успішно відновлюється і готується до швидкої виписки. Про випадок розповіли на сайті Массачусетської загальної лікарні, де провели трансплантацію.

Процес трансплантації. Massachusetts General Hospital)

👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!

Як дійшли до радикальної пересадки тваринного органа людині?

Чоловік віком 62 роки страждав від діабету 2 типу та високого кров’яного тиску протягом багатьох років, крім порушеної функції нирок, через яку він регулярно проходив діаліз. А у 2018 році його стан дійшов до того, що йому пересадили нирку від померлого донора.

Медикиня витягує із захисного боксу свинячу нирку. Massachusetts General Hospital)

Утім, минулого року нова нирка відмовила теж і чоловік знову перейшов на діаліз. Хвороба була така важка, що допомогти могла б лише ще одна трансплантація, чекати на яку роки пацієнт уже не зміг би. Тож йому запропонували експериментальну трансплантацію нирки від генетично модифікованої свині, що її виростила компанія eGenesis. Чоловік погодився, щоб врятуватися, а також допомогти розвинути технологію пересадки органів тварин людям. Після трансплантації йому призначили лікування двома новітніми препаратами для запобігання відторгнення органа — тегопрубартом і равулізумабом. За пацієнтом продовжать ретельно спостерігати, щоб краще вивчити можливість трансплантації органів тварин людям.

Попередні трансплатації свинячих органів людям

🫘 Дотепер нирки свиней пересаджували лише людям із уже мертвим мозком

😷 А нещодавно лікарі вперше пересадили свинячу печінку людині, теж зі смертю мозку

🫀 А живим пацієнтам двічі пересаджували свиняче серце. Однак пацієнти не жили після цього довше двох місяців

Джерело