Снодійні ліки знизили рівень білків, пов’язаних з хворобою Альцгеймера

Лікарський засіб, схвалений до використання як снодійне, зменшив рівень білків, пов’язаних із хворобою Альцгеймера, у спинномозковій рідині здорових добровольців. Ефект від ліків настає вже за кілька годин, однак наразі невідомо, чи може він запобігати або сповільнювати деменцію. Дослідження опубліковане в журналі Annals of Neurology.

Ілюстрація скупчень бета-амілоїду між нейронами. Juan Gärtner / Adobestock

Що це за препарат і білки?

Для хвороби Альцгеймера характерним є накопичення у мозковій тканині патологічних білків бета-амілоїду, який формує нерозчинні амілоїдні бляшки, та нейрофібрилярних клубків з гіперфосфорильованого тау-білка. Досліди на тваринах показували, що препарати з групи антагоністів орексинових рецепторів, можуть зменшувати кількість бета-амілоїду у спинномозковій рідині. Тому вчені Вашингтонського університету перевірити вплив цих препаратів на пов’язані з хворобою Альцгеймера білки у людей. Вони розділили 38 здорових добровольців віком від 45 до 65 років на три групи і дали випити перед сном пігулку дві ночі підряд. При цьому одні отримали плацебо, а інші — снодійний засіб суворексант із групи антагоністів орексинових рецепторів в одному з двох дозувань. Звечора і протягом наступних 1,5 доби кожні дві години науковці відбирали від учасників зразки спинномозкової рідини, щоб перевірити кількість бета-амілоїду та тау-білка.

Що зробило снодійне?

У групі людей, що отримали вищу дозу суворексанту, протягом наступних кількох годин у спинномозковій рідині знизилися рівні гіперфосфорильованого тау-білка на 10-15 відсотків та бета-амілоїду на 15-20 відсотків, у порівнянні з групою плацебо. У групі нижчої дози ліків такого ефекту не помітили. Через 24 години після приймання суворексанту рівні вимірюваних білків повернулися до звичайних, однак повторне прийняття препарату знову їх зменшило. Що важливо, препарат не мав суттєвого впливу на сон учасників за дві доби дослідження.

Дослідження показало, що вже наявні, схвалені для використання у людей препарати, можуть знижувати рівень білків, які пов’язують із хворобою Альцгеймера. Але надалі слід провести додаткові вивчення, які вкажуть, чи може суворексант або подібні йому ліки запобігати або лікувати когнітивне погіршення, властиве деменції.

орексинових рецепторівРецептори, які відіграють важливу роль у регуляції циклів сну та неспання, головним чином через підтримання стану неспання.

Джерело