Хімічне випрямлення волосся тричі пошкодило нирки жінки

Французькі лікарі та вчені описали випадок жінки, яка тричі зазнавала гострого ураження нирок через процедуру хімічного випрямлення волосся у салоні краси. Після кожної з трьох процедур за три роки вона відчувала дискомфорт на шкірі голови, а після того й нудоту, діарею, гарячку та біль у спині, які виявилися наслідком порушення функції нирок. Автори статті дійшли висновку, що за шкодою процедури стоїть токсична сполука, яка проникла через шкіру до кровоносної системи пацієнтки, і яку вони закликають заборонити. Випадок оприлюднили у The New England Journal of Medicine.

Unsplash

👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!

Яким чином салонна процедура завдала шкоди ниркам?

Кожний випадок гострого ураження нирок, який лікарі підтвердили лабораторними аналізами, збігався з проведенням у салоні процедури випрямлення, в один день з якою виникали й симптоми нездужання. Пацієнтка відмітила, що щоразу під час процедури вона відчувала печіння шкіри голови при нанесенні крему для випрямлення, а після неї з’являлися виразки. Щоб перевірити, що саме могло завдати шкоди здоров’ю жінки, вчені нанесли на спину одним мишам той самий салонний крем, а іншим, для порівняння — лише вазелін.

Протягом першої ж доби у тварин відмітили ураження нирок моногідратом оксалату кальцію, якого не відмічали у групі порівняння. Науковці вважають, що причиною цьому є гліоксилова кислота, яка була присутня у концентрації 10 відсотків у кремі. Її нещодавно запатентували та схвалили як начебто безпечнішу альтернативу засобам для випрямлення, що містять токсичний формальдегід. Однак автори вважають, що і цю формулу варто уникати та навіть зняти з виробництва.

  • Раніше з використанням засобів для випрямлення волосся пов’язували підвищений ризик раку матки до 2,5 раза. Це пояснюється вмістом у кремах сполук, які імітують дію гормонів чи втручаються у їхню роботу.

Джерело