Фастфуд змінив активність мозку і завадив міцному сну

Шведські дослідники дійшли висновку, що навіть короткотривале споживання їжі, багатої на жири та цукор, як-от фастфуду, змінює активність мозку під час сну. Зокрема, зменшується частка дельта-ритмів, через що сон стає більш поверхневим і менш відновлювальним, пишуть автори у журналі Obesity.

GIPHY

Як їжа вплинула на спання?

У невеликому дослідженні вчених з Університету Упсали 15 дорослих здорових чоловіків один тиждень харчувалися фастфудом та іншими продуктами, що містять багато жирів та вуглеводів, а інший — здоровішою їжею, багатою на овочі та зерна. Однак обидві дієти були однаковими за калорійністю. Протягом дослідження учасники вели щоденник, де записували, коли лягали спати, як довго спали і яким був їхній сон, наскільки відпочилими почуваються. Водночас чоловіки пройшли обстеження за допомогою полісомнографії, яка реєструє мозкову активність, насиченість крові киснем, ритми серцебиття та дихання.

Від дієти виявилася не залежною тривалість сну: за обох способів харчування учасники спали у середньому по 7 годин і 45 хвилин. Так само не відрізнялися і час засинання та зміни фаз сну. Проте на дієті з фастфудом в учасників під час сну відмітили зменшення частки дельта-ритму активності мозку зі збільшенням бета- і тета-ритму. Це вказує на більш поверхневий і менш відновлюючий сон, однак потрібні наступні дослідження, які перевірять зв’язок дієти та мозкової активності уві сні.

Джерело