Аналіз крові передбачить у дітей діабет за пів року до його розвитку

Аналіз крові з допомогою машинного навчання на 83 біомаркери дозволить визначити у дітей діабет першого типу ще за шість місяців до перших аутоімунних проявів хвороби. Це дозволить краще зрозуміти етапи розвитку діабету першого типу та дає надію на вчасний початок лікування, який перешкодить хворобі у дітей. Про таке пишуть американські науковці у журналі Cell Reports Medicine.

Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Як працює новий аналіз крові на діабет?

Діабет першого типу є захворюванням, за якого імунна система пацієнта руйнує власні β-клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін — гормон, який регулює рівень глюкози у крові. Зараз лікарі вміють виявляти хворобу до перших її симптомів, досліджуючи кров пацієнтів на наявність аутоантитіл, націлених на β-клітини. Однак у дослідженні, очоленому біологами Тихоокеанської північно-західної лабораторії та дослідницької групи TEDDY, вдалося виявити біомаркери в крові, які передують самому аутоімунному процесу.

Дослідники проаналізували 2 252 зразки крові, які отримали від 184 дітей у період від народження й до шести років завдяки їхній участі у дослідженні діабету. Ті діти, які з часом захворіли на діабет першого типу, відрізнялися від контрольних рівнями 376 білків. Щоб зрозуміти, як вони пов’язані з хворобою, вчені додатково перевірили їх у крові ще 990 дітей, зокрема використовуючи метод машинного навчання. Тоді з’ясувалося, що 83 білки є надійними біомаркерами, які на шість місяців випереджують появу в організмі аутоантитіл та розвиток діабету першого типу.

Хоч для діабету першого типу аутоантитіла тривалий час відомі й використовуються в діагностиці, для іншого важкого аутоімунного захворювання, розсіяного склерозу, їх виявили лише нещодавно.

Джерело