Аналіз крові допоможе лікарям перевірити пацієнтів на 50 типів раку

Тест Galleri з точністю 75 відсотків визначив пацієнтів із раковими захворюваннями, а у 85 відсотках випадків ще й правильно вказав на походження пухлини, показало дослідження британських науковців, прийняте до публікації у журнал The Lancet Oncology. Деталі тестування пацієнтів одразу на 50 видів раку опублікувало видання Independent.

Karolina Grabowska / Pexels

Як працює цей аналіз?

Науковці Оксфордського університету провели випробування аналізу крові Galleri на 6 238 пацієнтах, які через симптоми мали підозру на онкологічне захворювання. У 323 людей аналіз таки вказав на рак, а у 244 із них діагноз надалі підтвердився стандартними методами діагностики. Це означає, що точність методу складає близько 75 відсотків. Але його перевагою є ще й те, що він вказує на походження пухлини у 85 відсотках випадків. Проте, правильне виявлення раку сильно залежить від його стадії. У пацієнтів із пізньою стадією хвороби точність досягає 95 відсотків, тоді як на найбільш ранній — лише 24 відсотки.

Спосіб тестування оснований на виявленні пухлинної ДНК у крові. Це фрагменти ДНК, які вивільняються з ракових клітин після їх руйнування та циркулюють деякий час у кровотоці. Оскільки різні злоякісні новоутворення характеризуються специфічними змінами у ДНК, за ними можна визначити тип хвороби.

Раніше ми писали, що ультразвуковий вплив на мозок дозволяє вивільнити у кров ДНК з пухлин мозку, полегшуючи діагностування важкої хвороби.

Джерело