ВООЗ оголосила підсолоджувач аспартам потенційним канцерогеном

Об’єднаний комітет експертів з харчових добавок від Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН назвав підсолоджувач аспартам потенційним канцерогеном для людей. Проте фахівці зберегли безпечну добову дозу підсолоджувача на рівні 40 міліграмів на кілограм маси тіла. Про рішення повідомляється на сайті ВООЗ.

Модель молекули аспартаму

Що це означає?

Аспартам — це штучний підсолоджувач, цукрозамінник, що його широко використовують у харчових продуктах: від дієтичної коли до жувальних гумок та ліків. Щоб оцінити його безпечність, Об’єднаний комітет експертів з харчових добавок проаналізував дослідження щодо впливу речовини на здоров’я. Дослідники виявили обмежені дані щодо його канцерогенності, особливо здатності викликати рак печінки, та самого механізму спричинення онкологічних захворювань. На основі цього фахівці прийняли рішення класифікувати аспартам як потенційний канцероген та запросили додаткові дослідження безпечності речовини.

Водночас експерти не знайшли причин для того, щоб змінити поріг допустимої добової дози аспартаму, оскільки люди споживають його у невеликих кількостях. Наприклад, середньостатистичній людині вагою 70 кілограмів потрібно випити за день 9-14 баночок дієтичного напою з 200-300 міліграмами аспартаму, щоб перевищити теперішній поріг у 40 міліграмів на кілограм ваги тіла.

Джерело