Умови відкриття провадження у справі про банкрутство: роз’яснення

Правом на звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство наділені як кредитор, так і боржник.

Південно-Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції роз’яснило умови відкриття провадження у справі про банкрутство.

Нормами Кодексу України з процедур банкрутства правом на звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство наділені як кредитор, так і боржник.

Відповідно до частини 2 статті 34 Кодексу України з процедур банкрутства до заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство додаються: докази сплати судового збору, крім випадків, коли згідно із законом судовий збір не підлягає сплаті; довіреність чи інший документ, що засвідчує повноваження представника, якщо заяву підписано представником; докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень; докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

Отже, виходячи з приписів частини 2 статті 34 Кодексу України з процедур банкрутства, до обов’язкових передумов ініціювання кредитором провадження у справі про банкрутство боржника належить, зокрема сплата судового збору, а також авансування винагороди арбітражному керуючому, виходячи з трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень.

Відповідно до частини 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 № 3674-VI судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, — у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з пунктом 9 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 № 3674-VI за подання до господарського суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство встановлена ставка судового збору у розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Згідно абзацу 4 статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» від 03.11.2022 № 2710-IX з 1 січня 2023 року встановлено прожитковий мінімум на одну працездатну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2684,00 грн.

Статтею 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» установлено у 2023 році мінімальну заробітну плату у місячному розмірі: з 1 січня – 6700, 00 грн.

Таким чином, для того, щоб ініціювати провадження у справі про банкрутство, кредитор у 2023 році має понести витрати на оплату судового збору у розмірі 26840 грн. (10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня 2023 року) та здійснити авансування винагороди арбітражному керуючому у розмірі трьох мінімальних заробітних плат за три місяці виконання повноважень, що складає 60300,00 грн.

Загальний розмір витрат кредитора при зверненні до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство на оплату судового збору та авансування грошової винагороди арбітражному керуючому у 2023 році становить 87140,00 грн.

Таким чином, кожна фізична особа або юридична особа (у якості кредитора) має право звернутися до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство з відповідною заявою та доказами сплати судового збору у розмірів 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Джерело