Свинячу печінку вперше пересадили у людське тіло

Печінку генетично модифікованої свині хірурги вперше трансплантували в організм людини — поки що в тіло людини із діагностованою смертю мозку. Орган пробув у людському тілі 10 днів, протягом яких він як слід постачався кров’ю та виконував свої функції. Дослідники сподіваються, що отримані з цього експерименту дані допоможуть наблизити до клінічної практики трансплантацію свинячих органів людям. Про успіх повідомляє Nature.

Ben Mater / Unsplash

👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!

Як пройшов дослід зі свинячою печінкою?

Китайські науковці використали печінку карликової свійської свині (Sus scrofa domestica), яку вивели з шістьма генетичними змінами. Три з них дезактивували вироблення свинячих білків, які можуть спричинити негативні реакції імунної системи людини, а інші три, навпаки, вносили людські білки в свинячі клітини. Все це мало посприяти сумісності органів свині і людини. Тварину також вирощували у камері, де убезпечували її від небезпечних для людини патогенів.

Свинячу печінку вагою 700 грамів пересадили людині у процесі дев’ятигодинної операції. Пацієнту залишили і його власну печінку, і йому призначили ліки для пригнічення імунної системи, як і при звичайних трансплантаціях. Протягом десяти днів лікарі не відмічали ознак відторгнення печінки, і вона виробляла по 30 мілілітрів жовчі, вказуючи, що вона функціонує. Утім, це ще не означає, що орган виконував усі функції людської печінки, що важко оцінити у дослідах на людях із мертвим мозком через порушену гормональну регуляцію. Але вчені сподіваються, що свиняча печінка зможе згодитися принаймні як тимчасове рішення, поки пацієнти очікуватимуть на людський орган для трансплантації.

Як просуваються експерименти з пересадкою свинячих органів людям

🩸 Раніше вчені вже експериментували зі свинячою печінкою, але того разу орган лишень під’єднали до кровоносної системи людини, залишивши поза тілом.

🏆 Людям намагаються пересадити і нирки свині. Одна з них пропрацювала в тілі понад місяць

💔 Також людям, причому в спробі врятувати їхнє життя, а не лише експерименту, вже двічі трансплантували свинячі серця. Але поки що довше, ніж два місяці вони не жили

Джерело