Символічне відродження. У Фельдман Екопарк рятують 369-річну оливу – дерево миру — Події

Символічне відродження. У Фельдман Екопарк рятують 369-річну оливу – дерево миру - Події

Фото: feldman-ecopark.com

Харківський «Фельдман екопарк» продовжує відновлюватись після руйнувань від торішніх російських обстрілів. Тоді від снарядів постраждали тварини, більшість із яких довелося евакуювати, а також унікальні рослини. Евакуювати їх не було можливостей, і дбати про них не могли.

Гордість парку та ровесниця Харкова – олива – навесні 2022 року опинилася в епіцентрі обстрілів. Тоді співробітники гадали, що дерево не врятувати. Однак при нещодавньому прибиранні у парку команда озеленювачів виявила у дерева ознаки життя — коренева система рослини дивом витримала удар. Сьогодні фахівці повертають оливу до життя.

Докладніше про оливу, а також про те, як справи в екопарку сьогодні, KP.UA розповів його директор Віталій Ільченко.

«У багатьох культурах олива – символ миру»

Символічне відродження. У Фельдман Екопарк рятують 369-річну оливу – дерево миру - Події

Директор «Фельдман екопарку» Віталій Ільченко. Фото: особистий архів

— Порятунок оливи – це історія про силу природи та силу землі, — Віталій Ільченко не скупиться на епітети щодо дерева. — Вона була висаджена в екопарку всього за пів року до початку повномасштабного вторгнення і потрапила практично в епіцентр обстрілів, що тривали до шести місяців.

Довгий час через постійні обстріли та замінування території до неї не було доступу. А коли нарешті можна було до неї підійти, фахівці екопарку побачили засохле та понівечене дерево. Виникли серйозні побоювання, що олива не вижила. Однак згодом на дереві з’явилися ознаки життя.

Ми дуже сподіваємось, що дерево відновиться: у багатьох культурах світу саме олива є символом миру.

– У чому унікальність саме цього дерева? Наскільки воно старе?

— Йому стільки ж років, скільки і Харкову — цього року нашій оливі виповниться 369 років. Засновник екопарку Олександр Фельдман спеціально шукав таке дерево – ровесника нашого міста, і нарешті його знайшли в Італії.

Оливи можуть жити не одну тисячу років, тому вона має стати – і ми сподіваємося, обов’язково буде – символом, з одного боку, історії, а з іншого — яскравого майбутнього нашого рідного міста.

— Якщо з кореневою системою все добре, є надія, що дерево житиме?

— Так, наші фахівці мають такі надії. Вони роблять все можливе, щоби з деревом було все добре.

Після закінчення війни буде відроджено екопарк із давньою оливою – символом миру. Ми в це віримо!

— А як дерево доглядають сьогодні?

— Поливка, добрива, в холодний період – спеціальний захист, видалення гілок, що засохли, і спеціальний догляд за живими. Тобто все, що потрібне для дерев.

Символічне відродження. У Фельдман Екопарк рятують 369-річну оливу – дерево миру - Події

Символічне відродження. У Фельдман Екопарк рятують 369-річну оливу – дерево миру - Події

Співробітники парку думали, що після обстрілу олива вже не відновиться. Але дерево виявилося стійким. Фото: feldman-ecopark.com

«Розірваних уламками дерев в екопарку – тисячі»

— В екопарку до початку війни було багато екзотичних та рідкісних рослин…

— Насправді «Фельдман екопарк» не ставив за мету вирощування екзотичних рослин, упор робився на характерну для нашої місцевості флору. На території екопарку зростає понад 50 видів рідкісних видів рослин, у тому числі занесених до Червоної книги.

Однак в експозиційній частині було висаджено понад 5 тисяч декоративних рослин, серед яких і екзотичні – наприклад, тис, сосна бонсай, сакура, плакучий бук, в’яз, козацький ялівець тощо.

— І що з ними трапилося під час масованих бомбардувань? Чи багато вдалося зберегти?

— Головним завданням екопарку після початку бомбардувань був порятунок тварин, більшість із яких завдяки героїчним діям наших волонтерів та співробітників вдалося врятувати та вивезти у безпечні місця.

Можливості рятувати дерева, коли їх обстрілюють та бомбардують із різних видів зброї, на жаль, не було. Тому знищених та розірваних уламками дерев в екопарку – тисячі.

Постраждали також багаторічні квіти. Однак навесні ми побачили, як з’являються тюльпани, троянди, араукарії тощо – щонайменше 30% квітників залишилися цілими.

— Вже вдалося порахувати завдану шкоду?

– «Фельдман екопарк» був повністю зруйнований, а вся його територія – 140 га – замінована. Тож ще довго основним завданням буде розмінування території та розчищення завалів.

Проте вже готується проєкт відродження екопарку та проводяться необхідні відновлювальні роботи. Зокрема, вже повністю розміновано територію Долини альпак, ведуться роботи з її відкриття до 1 червня.

— 1 червня ви плануєте відкриватись. Яких тварин можна  буде побачити?

— Оскільки відкриватиметься та частина екопарку, на якій до початку війни знаходилася Долина альпак, то саме її мешканці – альпаки та лами – туди й повернуться, там будуть й інші копитні – олені, лані.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Фельдман Екопарк (@feldman_ecopark)

— Чи є шанс, що повернуться евакуйовані звірі?

— Так, наприклад, значну частину тварин було евакуйовано минулої весни (зокрема, в екопарк «Ковалівка» під Полтавою). Нині вони готуються до повернення додому.

— Кажуть, поросята для контактного зоопарку вже є. А хто там ще буде?

— На контактному дворику будуть представлені традиційні свійські тварини – поросята, козенята, свинки, баранчики різних порід… Тобто всі тварини, які добре реагують на контакт із дітками. Птахів там не буде.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Фельдман Екопарк (@feldman_ecopark)

— Чи збереглася цього року традиція випускати диких птахів та тварин на природу?

— Випуск дрібних співочих птахів навесні – це традиція «Фельдман екопарку», якої ми дотримуємося і цього року. Це птахи, які пройшли реабілітацію на базі екопарку «Ковалівка», а також птахи, врятовані від браконьєрів. На рахунку ветеринарів екопарку – тисячі врятованих птахів.

Реалізація цього проєкту у складних умовах війни стала можливою завдяки нашому партнеру – Dovgiy Family Office.

— Які птахи та звірі і коли ви плануєте їх випускати?

12 квітня. Це будуть щігли, снігурі, фазани та білки – усі врятовані за зиму нашими партнерами тварини і птахи на всій території України.

Символічне відродження. У Фельдман Екопарк рятують 369-річну оливу – дерево миру - Події

Символічне відродження. У Фельдман Екопарк рятують 369-річну оливу – дерево миру - Події

Олива зараз під пильним наглядом працівників парку. Фото: instagram.com/feldman_ecopark

Довідка KP.UA

На початок 2022 року у «Фельдман екопарку» мешкало близько двох тисяч тварин – хижаки, рептилії, мавпи, пернаті.

Після 24 лютого 2022 року парк зазнав тривалих обстрілів. За перші місяці війни загинуло кілька співробітників та волонтерів екопарку, а також десятки тварин. Багато звірів помирало не від снарядів, а від розриву серця.

На щастя, близько 90% тварин вдалося вивезти до спокійніших куточків України. Їх планують повернути назад, коли це буде можливо.

Символічне відродження. У Фельдман Екопарк рятують 369-річну оливу – дерево миру - Події

Символічне відродження. У Фельдман Екопарк рятують 369-річну оливу – дерево миру - Події

«Фельдман екопарк» був повністю зруйнований, територія в 140 га повністю замінована. Поки що розчистити вдалося лише невеликий шматочок. Фото: feldman-ecopark.com

Джерело