Росія вдарила по Трипільській ТЕС новітніми ракетами Х-69 — Події

Росія вдарила по Трипільській ТЕС новітніми ракетами Х-69 - Події

Фото: defence-ua.com

Російська Федерація завдала удару по Трипільській ТЕС новітньою крилатою ракетою Х-69. Про це свідчать виявлені уламки, повідомляє Defense Express.

– За отриманою інформацією, дальність запуску російських ракет становить близько 400 кілометрів. Цей параметр перевищує відомі оцінки дальності Х-69 за 300 км як чергову ітерацію Х-59МК2, — цитує видання свої джерела. — Це вже не перше використання цієї ракети для удару по Україні. У лютому цього року вже згадувалося, що РФ почала бити ними по Україні, а поодинокі випадки використання були ще в 2023 році. Пізніше цю неофіційну інформацію було підтверджено завдяки публікації Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ) про дослідження уламків Х-69.

Х-69 є російською крилатою дозвуковою ракетою для літаків тактичної авіації. Її запускають із літаків Су-34 та Су-35. При цьому вона має стати основною крилатою ракетою для Су-57. Наявні досі дані про ракету свідчили про дальність до 290 км, проте на практиці вона виявилася більшою. Вага бойової частини декларувалась у межах 310 кг. Система наведення ракети, за деклараціями, аналогічна, як і Х-101 – супутникова навігація з схибленими антенами «Комета-М», а також інерційна. Її головна особливість – можливість наднизького польоту на висоті 20 метрів, що нижче можливостей Х-101.

Тим часом, заступник міністра енергетики України Світлана Грінчук в ефірі українського телемарафону розповіла, що ситуація на Трипільській ТЕС складна. Руйнування були значними необхідно кілька днів, щоб зрозуміти, чи вдасться врятувати хоч якесь обладнання.

11 квітня голова наглядової ради ПАТ «Центренерго» Андрій Гота повідомив, що загарбники повністю зруйнували Трипільську ТЕС Київської області. У «Центренерго» заявили, що руйнація Трипільської ТЕС у Київській області стане найбільшим викликом в історії підприємства. Вдень цього ж дня війська РФ завдали удару КАБами по критичній інфраструктурі міста Суми – місцевій ТЕЦ. 22 березня 2024 року удари РФ повністю знищили Зміївську ТЕС у Харківській області, а 25 липня 2022 року російські війська окупували Вуглегірську ТЕС на Донеччині. Таким чином ПАТ «Центренерго» втратило 100% генерації.
Джерело