Рашкован: Створення Українського фонду в ЄС – це великий внесок у нашу нацбезпеку

Консенсусне рішення лідерів всіх країн Євросоюзу в четвер, яке забезпечує створення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС, стало значним внеском у національну безпеку України.

Про це сказав у коментарі Укрінформу в кулуарах Українсько-Американського інвестиційного форуму в Вашингтоні заступник виконавчого директора МВФ Владислав Рашкован.

«Ми сьогодні на форумі говорили про те, що великою частиною національної безпеки є підтримка економіки», — зауважив представник МВФ від України.

У цьому зв’язку він нагадав, що завдяки міжнародним партнерам, у тому числі, Європейському Союзу і США, Україна в 2022-2023 роках отримала більше $75 млрд допомоги. Це було зроблено в рамках короткострокових ініціатив.

Першою ж довгостроковою програмою після повномасштабного вторгнення стала домовленість України з МВФ про розширене фінансування (EFF) на суму $15,6 млрд, яку Фонд затвердив у березні 2023 року. Але крім, власне, виділення коштів, ця програма також допомогла об’єднати міжнародних партнерів навколо України, які загалом пообіцяли підтримку впродовж наступних років на понад 120 мільярдів, зауважив Рашкован.

«Ми дуже вдячні Європейському Союзу зараз, який підтримував нас багато минулого року, що вони виконують свої обіцянки в рамках своїх запевнень», — зазначив він.

Представник МВФ також зауважив, що після досягнення зараз згоди лідерів ЄС про створення Українського фонду на €50 млрд буде ще прийняте відповідне рішення наприкінці лютого. «І ми сподіваємося, що в березні Україна вже зможе отримати близько €4,5 від Європейського Союзу»,- сказав Рашкован.

У цьому контексті він підкреслив, що «це – дуже великий внесок у національну безпеку України». Але це також стало значним меседжем для американського істеблішменту, уряду, Конгресу: «Європа вже підтримує, тож зараз – черга за вами підтримати Україну».

Тим часом, Рашкован поінформував, що у МВФ не сумнівалися в підтримці України з боку Євросоюзу, і відповідні цифри вже були закладені в програму. За його словами, скоро МВФ відправить місію, щоби підготуватися до третього перегляду за програмою EFF.

«Я впевнений, що саме це рішення ЄС стане великим внеском для подальшої програми (Фонду – ред.)»,- підсумував Рашкован.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер відбулося засідання Євроради. На ньому всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення щодо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів.

Джерело