Мікропластик посприяв поширенню пухлин у лабораторних дослідах

Досліди з раковими клітинами у лабораторіях вказали, що мікропластик, який проникає всередину клітин, може сприяти поширенню пухлин. Клітини з накопиченим мікропластиком виявилися більш рухливими, здатними долати більші відстані. Поки що результати слід перевірити в умовах живого організму, однак більша рухливість наводить вчених на думку, що такі злоякісні клітини з більшою ймовірністю дають початок метастазам у пацієнтів. Дослідження опубліковане у журналі Chemosphere.

Ілюстрація клітини колоректального раку. KATERYNA KON / SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!

Як виявили зміну клітин через мікропластик?

Вчені використали у дослідах клітини колоректального раку, що є однією з найпоширеніших злоякісних хвороб. Мініпухлини протестували у лабораторії, додавши до них суміш пластикових частинок полістиролу розмірами від 0,25 до 10 мікрометрів. З’ясувалося, що у лізосомах, органелах, які очищують клітини від відходів, активно накопичуються частинки пластмаси розміром менш як 1 мікрометр, спричиняючи ознаки клітинного стресу. При цьому захоплений пластик вже не очищувався з клітин і передавався дочірнім клітинам після поділу. Ці ракові клітини завдяки підвищеній мобільності мігрували швидше за інших.

Науковці занепокоєні, що мікропластик може бути залучений до розростання пухлин. Відомо, що в організм людей потрапляє велика кількість пластику при вдиханні його з повітрям та споживанні із запакованих продуктів. Однак у дослідженні використовували доволі одноманітні фрагменти пластику, тоді як у довкіллі він має багато різних форм та деградує у різний спосіб, що може впливати на його взаємодію з клітинами. Щоб розібратися у впливі пластику на рак в реальних умовах, вчені планують провести подальші ретельні вивчення.

Більше про мікропластик і людину

🫀 Накопичення пластикових фрагментів у бляшках артерій виявилося пов’язаним із вищим ризиком інфаркту

🛣️ Найпоширенішим джерелом мікропластику у повітрі назвали дорожній пил, з яким забруднення розноситься навіть між континентами

🦠 Мікропластик, що потрапляє у стічні води, теж може зашкодити здоров’ю — він сприяє обміну генами між бактеріями, зокрема генами стійкості до антибіотиків, породжуючи небезпечні патогени

Джерело