Лікарі відтворили «демонічні» обличчя, які бачив у людей пацієнт із розладом сприйняття

Лікарі відтворили на цифрових зображеннях, як виглядають людські обличчя поглядом пацієнта, який через розлад сприйняття бачить їх спотвореними та, за його словами, «демонічними». Оскільки обличчя на фотографіях і на екрані здавалися чоловікові завжди нормальними, то лікарі змогли за словами пацієнта наблизити зображення людей до того, як їх бачить у реальності пацієнт. На думку авторів, такі зображення раніше ще ніколи не отримували, і вони допомогли підтвердити у чоловіка прозопометаморфопсію — рідкісний розлад, за якого людина бачить обличчя спотвореними. Результати опубліковані у журналі The Lancet.

Нормальні обличчя людей та обличчя, якими їх бачив пацієнт. Antônio Mello et al. / The Lancet, 2024

👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!

Що відбувалося з чоловіком?

Описаний випадок стосується 58-річного чоловіка, що протягом 31 місяця бачив спотвореними людські обличчя. Він сказав лікарям, що бачить лиця усіх людей дуже витягнутими та з глибокими зморшками на лобі, щоках і підборідді. Попри це, він все ще міг розрізняти людей за виглядом. Спотворення виявилися не спричиненими маячними переконаннями про особистість людей, однак від типової прозопометаморфопсії випадок відрізнявся тим, що чоловік бачив нормальними людей, коли дивився на них на фотографіях, малюнках чи на екрані.

При обстеженні лікарі з’ясували, що пацієнт не має когнітивних порушень та проблема із зором. Водночас виявилося, що він мав історію біполярного афективного розладу, посттравматичного стресового розладу та серйозне ураження голови у віці 43 років. За чотири місяці до того, як йому стали ввижатися викривлені обличчя, він міг мати отруєння чадним газом. Також томографія виявила невелику кісту у мозку в ділянці гіпокампа. Автори не вказують причину спотворених облич у пацієнта, але зазначають, що прозопометаморфопсія може бути наслідком травми мозку, порушення його кровообігу, епілепсії, мігрені та інших порушень, а часом взагалі проявляється без структурних змін мозку.

Демонстрація наукової статті авторами. The Lancet / Youtube

  • Інший пацієнт через травму мозку став бачити лише половину обличчя людей спотвореними — непропорційними, обвислими чи набряклими.
  • Іноді здорові люди бачать риси людського обличчя у неживих предметах, як-от дереві чи побутових предметах, що відомо під назвою парейдолія. І з’ясувалося, що найчастіше уявні обличчя сприймаються як чоловічі, і лише зрідка як жіночі.

Джерело