Кока-кола виявилася неефективною для проштовхування застряглої у стравоході їжі

Клінічні випробування довели, що кока-кола неефективна для проштовхування їжі, яка застрягла у стравоході. Досі вважалося, що сильногазований напій може розслабляти стравохід, завдяки чому постраждалі можуть уникнути хірургічного втручання. Але нове дослідження засвідчило, що пацієнтам із застряглою їжею кока-кола допомагала не більше, ніж просте очікування. Про це розповіло видання Ars Technica, а дослідження опубліковане у British Medical Journal.

GIPHY

Як перевіряли ефективність кока-коли?

Науковці Амстердамського університету спільно з лікарями з п’яти голландських лікарень поспостерігали за 51 пацієнтом, що потрапив у відділення невідкладної допомоги із застряглою у стравоході їжею. 28 з них запропонували пити 200 мілілітрів кока-коли з невеликими інтервалами по 25 мілілітрів, а 23 пацієнти просто очікували, лишаючись у контрольній групі. Надалі пацієнтам обох груп, симптоми яких не минули, проводили ендоскопічне втручання, щоб дістати їжу. Втручання не знадобилося 61 відсотку всіх пацієнтів, причому симптоми минули у самостійно у 43 відсотків пацієнтів, які пили кока-колу, та у 35 відсотків, які просто очікували. Часткове проходження їжі зафіксували у 18 відсотків пацієнтів, яким давали напій, а також у 26 відсотків контрольної групи після очікування. Крім того, шість пацієнтів, які пили кока-колу, повідомили, що напій спричинив додатковий дискомфорт і біль. У середньому, в обох групах симптоми минули за 40 хвилин, тож, вважають медики, вплив газованки є незначним і її вживання не дасть кращого результату порівняно з очікуванням.

  • Якщо кока-кола не допоможе справитися з наслідками застілля, то може принаймні покращити смак наїдок. Про це сказало дослідження кислот у напої, які виявилися здатними посилювати солоний смак їжі.

Джерело