Галущенко: РФ може створити умови для ядерного інциденту після деокупації ЗАЕС — Події

Галущенко: РФ може створити умови для ядерного інциденту після деокупації ЗАЕС - Події

Росія може створити умови, які призведуть до ядерного інциденту після деокупації Запорізької АЕС українськими захисниками. Про це повідомляє міністр енергетики Герман Галущенко.

Він зазначив, що ситуація навколо окупованої Запорізької АЕС є досить напруженою. Вона становить потенційну загрозу ядерній безпеці не лише для України, але й для всього європейського континенту. За його словами, наразі практично не існує міжнародного досвіду та протоколів відновлення роботи АЕС після збройних конфліктів, тому ситуація на Запорізькій станції є унікальною і потребує особливої ​​уваги.

Галущенко висловив стурбованість тим, що загарбники можуть створити умови, що призведуть до ядерного інциденту вже після деокупації Запорізької АЕС. Він зазначив, що для того, щоб не допустити цього, важливо організувати міжнародну місію, яка перевірить ситуацію на об’єкті та переконається у безпеці повернення АЕС в експлуатацію. Він додав, що обстрілюючи об’єкти української енергетичної інфраструктури, які забезпечують електропостачання й інших атомних станцій, РФ створює додаткові ядерні загрози для світу.

Міністр наголосив, що дії Росії є ядерним тероризмом і потребують рішучої реакції цивілізованого світу. Так, запровадити санкції проти російської ядерної галузі та усунути її зі світових ринків стало можливим завдяки розробці компанією Westinghouse Electric Sweden AB за участю фахівців українського НАЕК «Енергоатом» нового виду палива, яке зможе замінити російське у реакторах типу ВВЕР-440.

Російські військові окупували Запорізьку АЕС на початку повномасштабної війни. Загарбники не лише порушують режим експлуатації станції, але й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили. За увесь час окупації станція кілька разів відключалася від енергосистем України.

Джерело