Бідність виявилася пов’язана з прискореним старінням мозку

Науковці проаналізували швидкість старіння мозку та сімейний дохід, і з’ясували, що у бідних літніх людей деградація білої речовини відбувається швидше, ніж у заможних. Результат зберігався навіть після врахування поправок на вік, стать та наявні порушення здоров’я. Автори вважають свої результати ще одним доводом на користь того, що заможніше життя сприяє кращому здоров’ю, хоч точну причину зв’язку зі старінням мозку ще слід з’ясувати. Дослідження опубліковане у журналі JNeurosci.

GIPHY

👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!

Що вказало на прискорене старіння мозку в бідних?

Дослідники проаналізували результати магнітно-резонансної томографії, а також тестувань на когнітивні здібності, історію працевлаштування та сімейний дохід 751 людини віком від 50 до 91 року. Вони особливу увагу звертали на мікроструктуру мозку, оскільки попередні досліди вже вказували, що фінансова забезпеченість пов’язана загалом із об’ємом мозку. Так вчені помітили, що у людей із меншим доходом кількість відростків нейронів у мозку, а також ступінь покриття їх захисною мієліновою оболонкою нижчий, ніж у заможніших. Через це у білій речовині зростає показник загальної дифузії, що є одним із маркерів старіння.

У бідних людей вищий показник дифузії був пов’язаний також із гіршими результатами тестів на когнітивні здібності, однак у заможних такого явного зв’язку не було. Тобто навіть якщо у багатого зростало руйнування відростків нейронів, мієлінової оболонки та показник дифузії, це не так сильно впливало на його розумові можливості, як у бідного. Науковці вважають, що більший дохід у такому разі має свого роду захисний вплив на здоров’я мозку, хоч і не зрозуміло, чим він опосередкований. Можливо, що відмінності полягають і гіршому психічному здоров’ї бідних людей, що впливає на когнітивні можливості. Однак питання потребує подальших вивчень.

  • Попереднє дослідження також вказувало, що грошова підтримка допомагає посилити активність мозку у немовлят із бідних сімей. А це посилення пов’язують з кращими когнітивними здібностями дітей у старшому віці.

Джерело