Жителів громади просять дотримуватися правил безпеки при відключеннях світла

Українці почали адаптуватися до щоденних відключень електроенергії, мета яких – зняти навантаження і підтримати енергосистему країни. Багато хто закупив різні прилади для освітлення, обігріву та приготування їжі в умовах відсутності електрики. Проте не всі з них безпечні. В Україні та Києві зокрема почастішали випадки пожеж, пов’язаних із неправильним поводженням з електроприладами. Також трапляються вибухи газових балонів до компактних туристичних плит, які люди використовують для приготування їжі в домашніх умовах. Як правильно користуватися різними приладами, щоб уберегти себе і своє помешкання від пожежі і вибуху – розбирався Центр громадського моніторингу і контролю.

Бути обережними

Речниця головного управління ДСНС у Києві Світлана Водолага під час брифінгу в Медіацентрі Україна повідомила, що у столиці причиною пожеж стають як проблеми із електроприладами, так і вибухи газового приладдя. Тож у ДСНС закликають громадян бути особливо обережними.

«Якщо полишаєте домівки, треба вимкнути всі електроприлади, якщо використовували газове обладнання або відкритий вогонь, впевнитися, що все погашено. Якщо ви вдома, і зникло світло, необхідно вимкнути електроприлади, особливо це стосується обігрівального обладнання та електроплит», — порадила Світлана Водолага.

Одразу після відключення електрики варто вимкнути і витягти з розетки енергомісткі прилади (пральні машини, чайники, бойлери, електроплити). Це робиться для того, щоб стрибки напруги після відновлення електрики не вивели їх з ладу. Можна придбати спеціальні пристрої, які захищають техніку від перепадів. Також краще вимкнути світло.

Після відновлення електропостачання варто розподілити навантаження, вмикати електричні прилади по черзі. Якщо всі прилади включити одночасно, це може призвести до перевантаження мережі та повторного відключення світла.

Освітлення оселі

Найперше потенційне джерело пожеж — свічки. З ними треба поводитися дуже обережно. У ДСНС радять використовувати невисокі стійкі металеві свічники. Ставити їх треба на стійку поверхню, ідеальне місце — стіл. Відстань між декількома свічками має бути не менше 10 см. Тримати запалені свічки краще на безпечній відстані від горючих матеріалів, а також подалі від дітей і тварин.

Не варто палити свічки до кінця – треба залишати недогарок довжиною 2-3 см. Запалені свічки не можна залишати без нагляду. Їх треба гасити перед тим, як вийти з кімнати чи перед сном, або ж коли вони практично догоріли до дна. А краще – замінити свічки ліхтарями.

Також варто пам’ятати, що свічка – це не засіб для приготування. Для розігріву їжі допустима експлуатація лише сертифікованих приладів.

Газові горілки

Люди, які живуть у багатоквартирних будинках і мають лише електроплити, почали купувати собі компактні туристичні горілки, які працюють на газових балонах. Це спрощує приготування їжі в умовах відсутності електрики. Проте треба дотримуватися низки правил, щоб користування цими приладами було безпечним.

Перед кожним використанням треба перевіряти цілісність балончика. Відсутність слідів витікання газу можна перевірити, наприклад, за допомогою мильного розчину. Варто пам’ятати, що газова горілка – це туристичний предмет, розрахований для використання на відкритому повітрі. Якщо він використовується у приміщенні, де живуть люди, там обов’язково має бути вентиляція.

І найважливіше: не можна допускати нагрівання балонів і потрапляння на них сонячних променів. Зокрема, в жодному разі не треба встановлювати горілку на електричну варильну поверхню. Є ризик, що ви забудете вимкнути поверхню після відключення світла, а після відновлення електрики вона нагріється, нагріє газовий балон, і він вибухне. Такі випадки вже не поодинокі.

Використання генераторів

Щодо генераторів, які українці почали активно закуповувати в якості джерела електроенергії, експерти радять використовувати їх лише поза домом, не запускати їх у будинку чи гаражі та не підключайти до домашньої електричної системи. Відстань від генератора до від вікон, дверей та гаражів має бути не менше 6 метрів.

Генератор треба тримати сухим та захищеним від дощу або затоплення. Дотик до мокрого генератора або пристроїв, підключених до нього, може призвести до ураження електричним струмом. Перед заправкою треба дати генератору охолонути. Паливо, пролите на гарячі деталі двигуна, може спалахнути.

Джерело