Засіб проти епілепсії пригнітив пухлину мозку у мишей

Американські дослідники з’ясували, що гліобластома мозку — найпоширеніший та найагресивніший тип мозкових пухлин — змінює функціональний зв’язок між окремими частинами органу. У цьому процесі значну роль відіграє сполука тромбоспондин-1, на яку націлюється препарат, уже схвалений до використання проти епілепсії. Випробування на мишах з людськими пухлинами мозку показало, що засіб протидіє розростанню пухлин, тож може допомогти у боротьбі з гліобластомою. Про результати повідомляють у журналі Nature.

Зображення з томографії мозку пацієнта із видаленою пухлиною. UCSFMedicalCenter / Youtube

Чим займалися дослідники?

Група дослідників на чолі з нейрохірургами Каліфорнійського університету в Сан-Франциско вивчали злоякісні пухлини гліобластоми. Це дифузні утвори, через що їх неможливо видалити повністю хірургічним шляхом, які є найпоширенішим і найагресивнішим типом мозкових пухлин у дорослих. Попередні дослідження показували, що такі пухлини втручаються у нормальну роботу мозку, збільшуючи активність нейронів, але водночас збільшена активність сприяє їхньому зростанню. У новій роботі дослідників цікавило, яким чином це відбувається та як це впливає на функціональність мозку. Вони провели досліди з 14 пацієнтами у процесі видалення їм мозкових пухлин, під час якого ті були при тямі та могли спілкуватися з лікарями. Учасників просили називати об’єкти, зображення яких їм показували, а лікарі реєстрували у цей час електричну мозкову активність пацієнтів.

Що нового дізналися про пухлини?

Під час досліду, як і очікувалося, дослідники відмітили у пацієнтів підвищену активність у тих ділянках мозку, які пов’язані з мовленням. Але незвичайним було те, що таке ж зростання активності зареєстрували й у всіх інших ділянках кори мозку, куди поширилася пухлина, і які в нормі не залучені до мовлення. Між тим, сама здатність уражених пухлиною ділянок обробляти інформацію була помітно зниженою. Результати також свідчать, що міра функціональної пов’язаності частин кори мозку через гліому негативно пов’язана з когнітивними здібностями та виживаністю пацієнтів.

Окрім цього, автори з’ясували, що пухлинні клітини активно експресують сполуку тромбоспондин-1 (THBS1). У нормі вона допомагає формувати синаптичні зв’язки між здоровими клітинами, але у випадку гліобластоми сприяє перебудові й підтриманню нового функціонального зв’язку між ділянками мозку. Ліки, що націлюються на THBS1, вже використовуються у медицині — це препарат габапентин, який призначають зазвичай при епілепсії. Та досліди на культурі людських мозкових органоїдів та мишах із людськими пухлинами показали, що засіб ефективно перешкоджає й розростанню пухлини. Наступні вивчення покажуть, чи можна габапентин застосовувати і як протипухлинну терапію у людей.

Джерело