Замість олів'є. Три оригінальні салати з куркою на Новий рік

Ділимося підбіркою зимових салатів, що можуть замінити новорічне олів’є, від Євгена Клопотенка, котрий є поборником відмови від радянських страв.

 

 

«Вже давно я помітив одну тенденцію, яка трохи мене засмучує. Багато людей готують до святкового столу одні й ті ж страви. І це триває навіть не роками, а інколи й десятиріччями. Це вже як рефлекс. Але я впевнений, що не треба зациклюватися на чомусь одному, потрібно розвивати у собі нові смаки, шукати цікаві поєднання продуктів», — пише кулінар на своєму сайті. Тож до зимових свят Євген Клопотенко підготував добірку салатів, які замінять заїжджені страви.

 

Рецепт салату з курячим філем і медовою заправкою

Інгредієнти:

  • 300 г курячого філе
  • 1 велика морква (чи 2 маленькі)
  • 2 солоних огірки
  • 1 ст.л. меду
  • сік ? лимона
  • 4 лаврових листи
  • 5 горошин духмяного перцю
  • 1 томат
  • 2?3 гілочки базиліку
  • 2 ст. л. олії
  • сіль та перець до смаку

Приготування:

1. Зріжте з філе плівки та зайвий жир, покладіть м’ясо у каструлю та залийте водою. Додайте духмяний перець, дрібку солі та лаврові листки, варіть 20 хвилин після закипання. Злийте воду і дайте м’ясу охолонути.

2. Заздалегідь відваріть морквину до м’якості. Огірки та томат наріжте однаковими кубиками. Потім такими ж кубиками наріжте м’ясо. Щоб воно не розпадалося, спершу розрізайте його вздовж волокон, а потім впоперек.

3. Коли морква охолоне наріжте її спершу кільцями, а потім навпіл. Якщо нарізати дрібно, її смак буде не відчутний у салаті.

4. У велику миску складіть огірки, томат, м’ясо і моркву, вичавіть лимонний сік. Влийте в миску мед і олію, додайте сіль і перець за смаком і перемішайте. Перед подачею додайти листочки базиліку.

Рецепт салату з куркою а-ля Цезар

Інгредієнти:

  • 150 г курячого філе
  • 150 г міксу салатного листя
  • 80 г томатів чері або 2 томати
  • 2 шматки білого хліба
  • 20 г сиру пармезан
  • 1?2 дрібки паприки
  • сіль до смаку

Для соусу:

  • 100 г сметани 20% жирності
  • 5?6 консервованих анчоусів
  • 1 зубчик часнику (за бажанням)
  • 20 г петрушки
  • сіль та перець до смаку

Приготування:

1. Розігрійте духовку до 180 градусів. Промийте філе, зачистіть від жиру та плівок і поріжте брусочками завтовшки не більше ніж 5 мм.

2. Застеліть деко пергаментним папером і викладіть на нього шматочки філе. Посоліть і приправте паприкою. Поставте куряче філе запікатися на 10 хвилин у розігріту до 180 градусів духовку. За необхідності можете трохи збільшити час приготування, але будьте уважні — курка не повинна бути сухою.

3. Зробіть грінки: візьміть 2 шматочки білого хліба, зріжте скоринки і наріжте великими кубиками. Викладіть на деко та поставте в духовку запікатися на 5 хвилин одночасно з курячим філе.

4. Готове філе та грінки дістаньте з духовки та дайте охолонути до кімнатної температури.

5. У цей час приготуйте заправку: обірвіть листя петрушки та дрібно порубайте. Перекладіть його у глибоку миску, додайте 5?6 дрібно нарізаних анчоусів. Якщо вони дуже солоні — до 4?5 штук. Додайте сметану та гарно перемішайте вінчиком до отримання однорідної консистенції. Додайте сіль та перець, за бажанням також подрібнений зубчик часнику.

6. У салатник або глибоку тарілку викладіть листя салату, шматочки курки, яка вже остигла, нарізані томати та сухарі. Додайте заправку та перемішайте. Пармезан можна вмішати в салат, або натерти його порційно при подачі.

Рецепт салату з куркою і сухофруктами

Інгредієнти:

  • 2 курячих стегна
  • 100 г листя салату латук або ромен
  • 1 ч.л. меду
  • 30 г волоського горіху
  • 1 ч. л. маку
  • 30 г кураги
  • 50 г сушеного інжиру
  • 2 солоних томати
  • сіль

Для соусу:

  • 150 г йогурту
  • 1 солоний томат
  • 1 ст. л. соняшникової олії

Приготування:

1. Відокремте м’ясо курячих стегон від кістки, посоліть і змастіть медом. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20 хвилин. Дайте охолонути і наріжте невеликими шматочками.

2. Наріжте томати кільцями, інжир і курагу поріжте невеликими шматочками. Листя салату порвіть руками або поріжте великими шматками. У мисці змішайте листя салату, горіхи, курагу, інжир і томати.

3. Приготуйте соус: перебийте блендером йогурт з томатом і олією.

4. Розкладіть салат по тарілках, викладіть зверху нарізану курку, полийте соусом і посипте маковими насінням.

Смачного!

 

Джерело