Закарпатська краєзнавча туристична асоціація підбила підсумки року

Упродовж року Закарпатська краєзнавча туристична асоціація продовжувала досягати поставлених цілей, сприяти подальшій популяризації природних, історичних та культурних цінностей Закарпаття та Карпатського басейну, розвивати та зміцнювати любов молоді до природи та рідного краю, об’єднувати закарпатців у рамках різноманітних туристичних походів із однодумцями. Оцінку 2022 року дав секретар асоціації, екскурсовод Ласло Веждел.

 

– Цей рік був для нас третім повноцінним сезоном походів, протягом якого ми здійснили 14 екскурсій. Під час останнього походу на Явірник ми вже зустріли там справжню зиму та сніг. А загалом із моменту заснування у 2019 році ми вже здійснили 62 походи. Цього року ми подолали загалом трохи більше 220 км, набравши майже 8 тисяч метрів висоти. Ми ходили в походи з групами в середньому по 32 людини, здебільшого по суботах.

– Під час нашої розмови восени ви повернулися з гори Пікуй, а також відвідали НПП «Зачарований парк». Де ще були після цього?

– Восени ми відвідали Обавський камінь, коди дорога веде через ліс, котрий в цю пору року грає чудовими барвами. А наприкінці жовтня піднялися на гору Меша на Міжгірщині висотою 1317 метрів. Це був 13-кілометровий похід. Відтак останнім у 2022 році був похід на Явірник у межах Великоберезнянського району, висотою 1017 метрів. Північний схил гори – це територія Ужанського національного природного парку, сама гора – також заповідна територія. Там недалеко вже словацький та польський кордони. Наші останні тури вже були відносно короткими та більш легкими, оскільки дні стають дедалі коротшими. Цього року троє членів нашої організації отримали відзнаки після 30-го походу, двоє – після 20-го походу, а 15 – після 10-го походу.

– Які плани на майбутнє?

– Ми закрили сезон походів 19 листопада, але продовжуємо працювати. Із групою у кілька осіб ми вивчаємо маршрути, щоби наступного року вирушати туди з членами нашої асоціації. Зокрема плануємо відвідати Синяк. Загалом плануємо здійснити 13 походів у 2023 році. Із них 6-7 такі, де ми досі ще не були. Також хочемо організувати похід із наметами в Колочаву та околиці. А також маємо плани відвідати з походами румунську Трансільванію, Словаччину та Угорщину. Принагідно хочу подякувати всім, що цього року знову були з нами, дякую за дружбу! Бог із нами і допомагає нам!

Пейтер Данкаі/Dankai Péter/Kárpátalja hetilap

 

Джерело