«Використання зарядних станцій на Закарпатті зросла втричі»: яка ситуація з використанням електромобілів на Закарпатті

 

Попит на електромобілі в Україні продовжує зростати. Про це повідомили у асоціації «Укравтопром». У березні 2023 року українці придбали 1908 електрокарів — це рекордний місячний показник, — повідомили в асоціації «Укравтопром». Яким є ринок електромобілів на Закарпатті, та з якими викликами зіткнулася сфера пасажирських перевезень на електромобілях, в ефірі інформаційного дня «Суспільне. Спротив» розповів керівник однієї зі служб електротаксі на Закарпатті Євгеній Дутко, — пише Суспільне.

За словами Євгенія Дутка, в автопарку підприємства для перевезення пасажирів залучили близько 70 електромобілів. Упродовж повномасштабного вторгнення на бізнес вплинули відключення електроенергії у містах та селах України.

«Оскільки ми максимально чутливі до наявності електроенергії, то як і всі, ми мали пристосовуватися. На початках було важко, особливо у Мукачеві, де понад добу могло не бути світла. Але ми вирішили це питання заряджаючи автівки у нічний час, зменшуючи навантаження на електромережу, та більшим розпорошенням по місту, по локаціям наших автозарядних станцій. Якщо в одному районі вимикали світло, то ми переводили свій парк заряджати в інше місце», — розповів Євгеній Дутко.

За його словами, блекаути в Україні вплинули й на обсяги продажу електромобілів на Закарпатті.

«Якщо брати 2022 рік, другу половину літа до грудня, коли почалися блекаути, то ринок зріс утричі. Вже січень-лютий, люди не хотіли купляти електрокари, бо не знали, як їх будуть заряджати. Вже в березні спостерігається збільшення попиту, зокрема зараз активний сегмент по продажах автомобілів з Китаю», — розповів менеджер.

Євгеній Дутко додав, що ціни на електромобілі стабілізувалися через збільшення попиту.

«Якщо не буде складних або форс-мажорних обставин, то очікуємо зростання і ціни, і кількості продаж», — каже Євгеній.

За словами Євгеній Дутка, упродовж повномасштабного вторгнення в Україні, на Закарпатті втричі збільшилась кількість використання зарядних станцій.

За словами засновника першого електромобільного порталу в Україні Євгена Муджирі, показник у 50 000 електромобілів в Україні — це хороший показник.

«Якщо раніше до повномасштабної війни у 2021 році кожного року продавали по 500 електромобілів на місяць, то зараз можемо казати, що у 2022 році щомісяця продавали у середньому по тисячі електромобілів. Зараз, за перші три місяці 2023-го року, маємо статистику – близько 5 тисяч електромобілів придбали українці, це понад 1,5 тисячі на місяць», — розповів Євгеній Муджирі.

За його словами, найпопулярнішими електромобілями серед українців наразі є автівки китайського виробництва.

«Якщо казати про перші три місяці 23-го року, то можемо казати що це вживані автомобілі та електромобілі з Китаю. Вони велику частину ринку відгризають. Зі США зараз є невеликі проблеми з логістикою, бо в нас заблоковані порти, через які відбувалася доставка автомобілів до повномасштабного вторгнення Росії», — розповів Євгеній Муджирі.

 

Джерело