Верховна Рада ратифікувала Меморандум про домовленість між Урядом України та Організацією НАТО: що це означає

У межах виконання своїх обов’язків, визначених НАТО, персонал Агенції може мати доступ до режимних об’єктів на території України.

Верховна Рада 16 листопада ухвалила законопроект 0173 про ратифікацію Меморандуму про домовленість між Урядом України та Організацією НАТО із зв’язку та інформації стосовно співробітництва з питань консультацій, управління, зв’язку, розвідки, спостереження та рекогносцировки в рамках програми НАТО «Партнерство заради миру».

Відповідно до Меморандуму Уряд України та Організація НАТО зі зв’язку та інформації, від імені якої діє Агенція НАТО із зв’язку та інформації, домовилися, зокрема, про підписання в подальшому технічних угод для виконання цього Меморандуму.

Сторони визначили такі напрями співробітництва у короткостроковій перспективі, як підтримка впровадження сучасних інформаційних технологій (електронна передача повідомлень, відеотелеконференції, IP-телефонія, послуги збереження інформації і загального доступу до неї), а також протоколів та обробки даних у системі управління військами Збройних Сил України, підтримка у придбанні комунікаційних та інформаційних сервісів згідно з напрямами співробітництва для ЗСУ, керуючись принципами і правилами закупівель товарів і послуг НАТО тощо.

Встановлюється, що персонал Агенції, за винятком місцевого персоналу, включатиме 20 осіб військового та/або цивільного персоналу призначених або відряджених до Агенції, які будуть акредитовані як дипломатичний персонал Представництва НАТО в Україні за письмовим запитом НАТО до МЗС України.

Цей персонал буде користуватися всіма привілеями та імунітетами, яким користуються співробітники дипломатичних місій, включаючи імунітет від переслідування в порядку цивільного, кримінального або адміністративного судочинства, що може виникнути внаслідок дії або бездіяльності на території України.

У межах виконання своїх обов’язків, визначених НАТО, персонал Агенції може мати доступ до режимних об’єктів на території України.

Заходи в рамках Меморандуму будуть від імені Сторін спрямовані та скеровані координаторами та менеджерами проектів, які будуть доповідати координаторам. Для Агенції НАТО їх відберуть з персоналу Агенції, а Міноборони України визначить менеджерів та координаторів від української сторони. Разом вони будуть займатися розробкою технічних угод.

Також у Меморандумі зауважено, що будь-яке співробітництво залежить від наявності фінансових ресурсів зі сторони України, держав-членів НАТО або іншого фінансування з боку НАТО.

Співробітництво в межах трастового фонду, створеного в рамках НАТО, визначається процедурами штаб-квартири НАТО щодо створення та діяльності трастових фондів.

Агенція, її майно, доходи та інша власність звільняються від сплати будь-яких платежів або податків, що пов’язані з користуванням комунальними послугами, від усіх митних платежів та інших зборів і кількісних обмежень на імпорт або експорт товарів, які ввозяться або вивозяться Агенцією для свого офіційного користування.

За всі ризики, пов’язані з виконанням підтримки або послуг, що надаються Агенцією, несе відповідальність Уряд України.

Меморандум укладено на 10 років.

Нижче наводимо текст Меморандуму.

Автор: Наталя Мамченко

Джерело