Вчений заявив про втрату Росією супутника на орбіті

Фото: Роскосмос Запуск ракети-носія Ангара-1.2 із космодрому Плесецьк відбувся 16 жовтня

Ракета-носій Ангара-1.2 вивела на орбіту супутник Космос-2560 16 жовтня. Апарат було внесено до каталогу космічних об’єктів.

Російський військовий супутник Космос-2560, запущений у жовтні цього року, увійшов до атмосфери Землі 10 грудня. Про це повідомив учений із Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики Джонатан Макдауелл у Twitter.

«Російські військові запустили в космос супутник Космос-2560 у жовтні, і він уже повернувся в атмосферу Землі 10 грудня о 04:54 (за київським часом) над Гуамом. Як і попередній супутник цієї серії, він не зміг піднятися на орбіту», — написав він.

Пізніше він додав: «Схоже, відсутність зміни орбіти для цих двох місій є навмисним, хоча це трохи дивно».

У свою чергу, Інтерфакс повідомляв, що 16 жовтня Міноборони РФ заявило про запуск ракети-носія Ангара-1.2. Вона вивела на орбіту супутник Космос-2560. Апарат було внесено до каталогу космічних об’єктів.

Макдауелл не уточнює, як саме попередній запущений росіянами супутник теж зазнав невдачі. Можливо, йдеться про супутника Космос-2555, який також протримався близько двох місяців. При цьому на супутник нанесли літеру Z у кольорах георгіївської стрічки — символ агресивної війни РФ із Україною.

Нагадаємо, у листопаді Росія запустила два військові супутники з космодрому Плесецьк.

Джерело