Вчені з’ясували, яку форму має Всесвіт

Фото: livescience.com Всесвіт може бути величезним

Зібрані дослідниками дані показують, що просторова кривизна відповідає нулю.

Фізики вважають, що Всесвіт плоский. Про це свідчать кілька доказових ліній. Зокрема, світло, що залишилося після Великого Вибуху, швидкість розширення Всесвіту в різних місцях і те, як Всесвіт виглядає під різними кутами, розповіли експерти Live Science.

Астрофізик-теоретик і заслужений професор астрофізичних наук Принстонського університету Девід Спергель, котрий десятиліттями досліджував форму Всесвіту, виміряв неоднорідності космічного мікрохвильового фону — світла, яке залишилося після Великого вибуху, що спостерігалося за допомогою зонда мікрохвильової анізотропії Вілкінсона НАСА.

Він з’ясував, що кількості позитивної та негативної енергії в плоскому Всесвіті абсолютно однакові і, отже, компенсують одна одну. Якби у Всесвіту була кривизна, одна була б вищою за іншу.

«Плоский Всесвіт відповідає Всесвіту з нульовою енергією», — сказав Спергель.

Також вимірювання флуктуацій реліктового випромінювання показали, що Всесвіт одночасно нескінченний і плоский.

«Ми можемо виміряти кривизну з деякою невизначеністю, тому ми можемо сказати, що кривизна дорівнює нулю з деякою невизначеністю. Хоча ми можемо знизити невизначеність, ми у кращому разі обмежуємо лише геометрію», — сказав Спергель.

Ще одна причина, через яку Спергель впевнений, що Всесвіт плоский, полягає в його швидкому розширенні, яке фіксується постійною Хаббла. Оскільки Всесвіт пройшов шлях від компактної кулі матерії до розширення зовні з разючою швидкістю, все це розтягнення зробило його плоским або настільки близьким до плоского, наскільки це можливо.

Докази площинності Всесвіту також проявляються у так званій критичній щільності. За даними Технологічного університету Суінберна, при критичній щільності гіпотетичний Всесвіт був би плоским і зрештою перестав би розширюватися, але тільки через нескінченний час.

Ще одним доказом того, що Всесвіт плоский, є те, що він ізотропний, тобто виглядає однаково з усіх боків.

«У різних геометріях матерія та світло розвиваються по-різному, що дозволяє нам отримувати тривимірну форму Всесвіту з даних спостережень», — сказав фізик з Інституту ядерних досліджень у Росії Антон Чудайкін.

У результаті дослідники заявили, що Всесвіт був плоским з точністю до 0,2%.

«Зібрані нами дані показують, що просторова кривизна відповідає нулю. Це означає, що наш Всесвіт у межах статистичної невизначеності нескінченний», — резюмували вчені.

Нагадаємо, раніше група дослідників у лабораторних умовах в Університеті Кіото в Японії створила найхолоднішу матерію, ніж навіть є у глибинах космосу.

Вчені стверджують, що Всесвіт — це «гігантський бублик»

Джерело