В Ужгороді відкрили виставку абстрактного живопису «Чорна лютий» (ФОТО)

У стінах ужгородського скансену відбулося відкриття виставки абстрактного живопису «ЧОРНА ЛЮТИЙ».

 

На ній представлено доробки восьми потужних митців сьогодення: Владислава Габди, Василя Кадара, Антона Ковача, Володимира Ульянова, Павла Ковача, Руслана Тремба, Тараса Табаки та Михайла Ходанича.

Автори цією виставкою бажали показати емоційність через пітьму. Чорний колір – це не колір, а його відсутність: творець хоче показати, що існує за ним. 

Директор КЗ «Закарпатський музей народної архітектури та побуту» ЗОР, доктор історичних наук Василь Коцан урочисто відкрив захід. Він нагадав присутнім про витоки абстракціонізму та наголосив на його важливості у сучасному мистецькому житті України.

Художник Антон Ковач поділився спогадами про те, як зародилася ідея самого мистецького проєкту. На його переконання, чорний колір – це глибокий символізм: за його допомогою у всіх можливих відтінках художник виносить своє бачення пережитого за рік.

Живописець Тарас Табака зауважив, що автори представлених витворів презентують новий рівень сакрального мистецва – не того, що прив'язане до канонів у звичному розумінні, а того, що черпає особливі емоції та почуття з глибин душі під впливом сьогодення. Також зауважив, що суть мистецтва – це не змагання, а можливість спілкування стосовно нього, аналізування у мікрогрупах (колег, родичів, близьких людей). Зокрема, на тлі традиційного мистецтва має розвиватися чуттєве та інтелектуальне.

Виставка діятиме до 13 березня.

Ужгородський Скансен

 

Джерело