Уряд прийняв рішення щодо забезпечення сплати митних платежів при переміщенні товарів трубопровідним транспортом

Прийнята постанова Уряду визначає наступні особливості. Джерело фото: ng-m.uz

У суботу, 8 жовтня, Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Деякі питання надання митним органам забезпечення сплати митних платежів щодо товарів, що переміщуються трубопровідним транспортом». Про це повідомляє Міністерство фінансів України.

Як пояснюють у Мінфіні, статтею 305 Митного кодексу України встановлено, що товари, які переміщуються трубопровідним транспортом, не підпадають під забезпечення сплати митних платежів. Водночас, зазначеною нормою Кодексу делеговані повноваження Уряду встановлювати інші особливості забезпечення сплати митних платежів відносно таких товарів.

Прийнята постанова Уряду визначає такі особливості. А саме, під забезпечення сплати митних платежів підпадатимуть:

  • підакцизні товари;
  • газ природний, який класифікується за кодом 2711 21 00 00 згідно з УКТЗЕД, виключно, якщо заявляється більша кількість товарів, ніж була оформлена протягом попереднього року, та/або у підприємства є заборгованість перед митними органами зі сплати митних платежів;
  • нафта або нафтопродукти сирі, одержані з бітумінозних порід (мінералів), які класифікуються за кодом 2709 00 згідно з УКТЗЕД, виключно під час переміщення внутрішнім транзитом.

«Звертаємо увагу, що на переміщення трубопровідним транспортом нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), які класифікуються за кодом 2709 00 згідно з УКТЗЕД, прохідним транзитом правила щодо необхідності забезпечення сплати митних платежів не застосовуються.

Також необхідно враховувати, що Перелік окремих товарів, ввезення яких на митну територію України та/або переміщення територією України транзитом здійснюється без надання митним органам забезпечення сплати митних платежів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2022 року № 1091, не поширюється на товари, що переміщуються трубопровідним транспортом, оскільки даний Перелік був схвалений Урядом на виконання іншої норми Кодексу, а саме пункту 920 розділу XXI «Прикінцеві та перехідні положення», та втратить чинність через рік з дня припинення чи скасування воєнного стану», — наголосили у Міністерстві.

Джерело