Українські митники проходитимуть переатестацію в межах перезавантаження Держмитниці

Гетманцев розповів, що передбачає законопроєкт про перезавантаження митниці.

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт №6490 про перезавантаження митниці.

Він передбачає аудит митних органів, а також проведення конкурсу на посаду Голови митниці із залученням до конкурсної комісії міжнародних експертів.

«Ми перезавантажуємо митницю, бо на сьогодні вона є одним з найбільш корумпованих і неорганізованих державних органів, який не виконує покладені на нього функції. Її перезавантаження лежить в площі кадрових рішень. І це закон якраз розв’язує проблематику з кадрами», – розповів голова профільного комітету, народний депутат «Слуга Народу» Данило Гетманцев.

Насамперед документ передбачає проведення прозорого конкурсу на посаду Голови Держмитслужби за прикладом кращих практик САП, НАБУ, НАЗК, зазначив Гетманцев.

Голова профільного комітету пояснив, що рішення ухвалюватиме конкурсна комісія, яка складатиметься з 9 осіб, визначених КМУ, з яких більшість (5 членів), визначатимуться на підставі пропозицій міжнародних організацій. Тобто більшість експертів буде іноземними, що вплине на прозорість процесу.

Комісія буде визначати лише одну кандидатуру (переможця конкурсу), яку вноситиме Прем’єр-міністру для розгляду на КМУ, зауважив Данило Гетманцев.

Як розповів народний депутат, новий Голова Держмитслужби зможе формувати кадровий потенціал митних органів, зокрема заступників за поданням КМУ виключно за погодженням з Головою.

«Це дозволить вибудувати чітку ієрархію в системі митної служби», – додав голова комітету.

Для контролю за головою і його повноваженнями запроваджується щорічний зовнішній незалежний аудит ефективності діяльності митних органів. Негативний висновок аудиту стане підставою для звільнення Голови.

«Для того, щоб працівники митних органів були кваліфікованими та доброчесними проводитиметься одноразова атестація, де перевірятимуть, чи відповідають посадові особи займаній посаді», – підсумував Данило Гетманцев.

Джерело