«У всьому він вбачав знак Бога». У Запоріжжі попрощалися із капеланом Валерієм Трояном

Валерій Троян. Джерело фото: Суспільне Запоріжжя Досвідчений медик, військовий капелан та багатодітний батько, запоріжець Валерій Троян загинув, захищаючи країну на Херсонському напрямку на початку жовтня. Яким він був — розповіли Суспільному його друзі та дружина.

Джерело: Суспільне

Валерій Троян відслужив два роки в АТО медбратом. Цієї весни, коли російські регулярні війська вторглися на територію України, як багатодітний батько міг разом із сім’єю, виїхати за кордон. Але вирушив на передову за другим контрактом. Радів, що став до лав морської піхоти. Працював за фахом — лікував бійців фізично й морально, розповідають друзі.

«У 2014-му році підрозділи за капеланів навіть змагалися, до кого поїде капелан. Бо це були як такі — не дуже християнське слово — як талісман. Де були капелани, там менше випивали хлопці, там менше було обстрілів, тому що капелани молилися», — каже друг Валерія Трояна Юрій Бондаренко.

Валерій Троян. Джерело фото: Суспільне Запоріжжя

Про веселу вдачу Валерія, його невгамовну життєву енергію, Суспільному розповіла його вдова Світлана. Зараз вона з чотирма дітьми перебуває за кордоном.

«Ніколи в нього не було депресій, сумного стану. У всьому він вбачав знак Бога, знак зверху, дуже позитивний знак. Він завжди розумів, що його дуже сильно надихає віра. І завжди розумів, що, якщо якісь труднощі й трапляються у житті, їх можна здолати», — розповідає вона.

Валерій Троян з родиною. Джерело фото: Суспільне Запоріжжя

Тепер треба наново вчитися жити, каже Світлана.

«Діти виросли гарними. І я впевнена, що це завдяки тому, що батько дуже багато часу присвячував своїм дітям. Мені зараз дуже важко. Це дуже важкий для мене період. Я намагаюсь будувати якісь плани, намагаюсь. Але поки мені важко навіть зосередитися на них. Сьогодні намагаюсь якомога більше думати про дітей, як їм допомогти, і поки більше нічого не можу вирішити, тому що поки не розумію, як жити далі», — каже жінка.

Валерій загинув 4 жовтня, під час несення служби на Херсонському напрямку, внаслідок нічного обстрілу ворогом місця дислокації їхньої військової частини.

«Підрозділ пішов виконувати завдання, і вони чекали. Він помолився за хлопців, сказав: не переживайте, всі ви повернетесь живими-здоровими додому. По-моєму, їх троє було. І прилетіло. Хлопці живі, Валєра пішов», — каже Юрій Бондаренко.

Пам’ять про світлу людину, яка стала на захист Батьківщини й віддала своє життя, назавжди залишиться у серцях тих, хто його знав, кажуть друзі Валерія Трояна.

«Поки є такі люди, які здатні покласти своє життя, життя продовжується, є країна, є майбутнє», — сказав Сергій Гащенко, старший єпископ церкви «Джерело життя».

Джерело