У «Слузі народу» вважають, що скасування Урядом аукціонів у Prozorro несе у себе корупційні ризики: заява

Повну аукціонну систему можуть повернути для великих торгів від 10 млн грн.

Фракція «Слуга Народу» направила Кабінету міністрів звернення щодо ситуації, пов‘язаної із скасуванням аукціонів у системі Prozorro на час воєнного стану. Раніше ми розповідали, що уряд ухвалив рішення, яким дозволив здійснювати закупівлі на Prozorro без аукціонів до завершення воєнного стану та протягом 90 днів після його скасування.

Необхідність таких змін в Міністерстві економіки України пояснюється тим, що в умовах відключення електроенергії не всі учасники торгів у системі електронних закупівель мають можливість взяти участь в аукціонах. Однак у фракції вважають, що таке рішення несе корупційні ризики. Про це повідомляє пресслужба фракції «Слуга народу».

«Прийняття вказаної Постанови №1495 несе ряд корупційних ризиків, а також може викликати публічний резонанс та можливі спекуляції на вказаній темі, що може негативно вплинути на рівень довіри громадськості до системи Prozorro», — йдеться в листі.

Народні депутати просять переглянути положення Постанови, ініціювавши зміни до неї або ж надавши роз’яснення стосовно стратегії мінімізації корупційних ризиків через ухвалене рішення й набуття ним чинності.

Перший заступник голови фракції «Слуга Народу» Андрій Мотовиловець зазначив, що Кабінет Міністрів України має активніше комунікувати з громадськістю щодо теми проведення аукціонів у нашій державі та продовжити дискусію з цього питання задля збереження прозорості й відкритості торгів.

«Після виходу Постанови уряду №1495 щодо аукціонів на час воєнного стану фракція «Слуга Народу» звернулася до прем’єр-міністра, щоби була правильно вибудувана комунікація з приводу цих змін. Тепер аукціон не буде проводитися 3 раунди, а тільки 1 раунд, як закрита пропозиція. Ми вважаємо, що такий підхід справді може допомогти тим учасникам, які приходять на невеликі аукціони. Однак ми запрошуємо Кабмін до дискусії: можливо, необхідно повернути повну аукціонну систему для великих торгів. Наприклад, якщо йдеться про суми від 10, 50 чи 100 мільйонів гривень», — сказав політик.

Він наголосив, що громадськість хоче бачити відкритість, підзвітність на всіх аукціонах.

«Напевно, багато замовників хочуть, щоб усе відбувалося без аукціонів, але вимоги суспільства ми як політики не маємо права не враховувати. Також ми хочемо звернутися до всіх учасників аукціонів, розуміючи, що це платники податків: на аукціонах зараз змінилася логіка, тож, коли подаватимете пропозиції, для перемоги відразу необхідно виставити найнижчу ціну. Таким чином і аукціони проводитимуться швидше. Державне замовлення необхідно виконувати, потрібно сплачувати податки в країні», — зазначив парламентарій.

За його словами народні депутати повністю розуміють, яка проблема зараз вирішується, однак запит на прозорість і відкритість залишається в суспільстві.

«Ми всі думаємо й про наступні кроки – про перемогу й про відбудову. Ми хочемо показати всім міжнародним партнерам, що навіть під час війни система може ефективно працювати. Ми не проти змін, ми просимо правильно комунікувати із суспільством та учасниками аукціонів, розуміючи, що це платники податків. Саме вони зараз фінансують армію, за що їм велика подяка», — підсумував Мотовиловець.

Раніше ми писали, що Кабмін дозволив до завершення війни проводити закупівлі на Prozorro без аукціонів.

Джерело