У лабораторії на Землі вперше створено диск чорної діри

Фото: Space У лабораторії на Землі вперше створено диск чорної діри

Нові експерименти, завдяки яким вивчається поведінка плазми, допоможуть у створенні термоядерної енергії на Землі

Вчені з Імперського коледжу Лондона, Велика Британія, вперше у лабораторних умовах створили акреційний диск чорної діри. Диск створений з плазми, за допомогоюякої чорні діри набирають свою масу і зростають до неймовірних розмірів, пише Space.

«Наразі відомо, що такі диски з’являються тоді, коли чорна діра за допомогою своєї гравітації притягує зірки, газові хмари та інші об’єкти, які потрапили до зони впливу космічного монстра. В результаті вся речовина починає кружляти навколо чорної діри, дуже нагрівається і електрони в атомах відокремлюються. Так газ перетворюється на плазму, яка утримується в диску завдяки обертанню чорної діри та її гравітації», — зазначили спеціалісти.

За їх словами, іноді акреційний диск припиняє своє стабільне обертання і частина плазми потрапляє усередину чорної діри.

«Ми використовували спеціальний пристрій, в який помістили гарячу плазму і змусили її кружляти в кільці з величезною швидкістю. Виявилося, що внутрішні потоки плазми швидше обертаються ближче до центру, що підтверджує існуючі теорії», — додали вчені.

Зазначається, що акреційний диск чорної діри припиняє стабільне обертання через вплив магнітних полів. Через це частина плазми починає падати у чорну діру. Поки що перевірити цю теорію не вдалося, але нове дослідження може показати, наскільки праві вчені.

За словами дослідників, розуміння поведінки акреційних дисків чорних дір допоможе більш точно з’ясувати, як чорні діри набирають масу та ростуть.

Нагадаємо, раніше вперше було знято магнетизм чорної діри.

Виявлена ​​нова унікальна чорна діра

 

Джерело