У Києві викрили схему незаконного перетину кордону призовниками через систему «Шлях»

Зловмисники діяли у змові з керівником громадської організації, який готував документи, що давали можливість призовнику перетнути кордон.

За процесуального керівництва Подільської окружної прокуратури міста Києва затримано та повідомлено про підозру трьом громадянам України в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України. Про це повідомляє Київська міська прокуратура. 
 
Згідно з матеріалами слідства, група осіб у змові з керівником громадської організації організували злочинну схему незаконного переправлення через Державний кордон України чоловіків призовного віку, яким обмежено виїзд за кордон під час воєнного стану в Україні.
 
У серпні 2022 року, один з учасників групи за грошову винагороду у розмірі 3000 доларів США запропонував військовозобов’язаному сприяння у переправленні через державний кордон України шляхом включення його до системи «Шлях», а саме до переліку водіїв, яким надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та воєнного стану, начебто з метою купівлі автотранспортних засобів за кордоном для потреб Збройних сил України.
 
Надалі, після одержання першої частини грошової винагороди у розмірі 1000 доларів США, інший учасник групи, будучи головою громадської організації, підготував необхідний пакет документів до Міністерства інфраструктури України з пропозиціями від ГО щодо включення військовозобов’язаного до переліку водіїв, яким надається відстрочка від призову на військову службу для безперешкодного виїзду останнього за кордон.
 
Після погодження всіх необхідних процедур та включення військовозобов’язаного до системи «Шлях», один з учасників групи повідомив про необхідність сплати наступної частини грошових коштів в сумі 2000 доларів США, яку необхідно буде передати довіреній особі.
 
11 жовтня 2022 року після одержання від військовозобов’язаного 2000 доларів США посередника, а також ще двох учасників схеми затримали в порядку ст. 208 КПК України.
 
Під час обшуків у фігурантів провадження правоохоронці вилучили документи та носії інформації, які відображають протиправну діяльність даної групи. Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 2 ст. 332 КК України. Досудове розслідування триває.

Джерело