У Дніпрі затримано соратника Киви, який коригував ворожий вогонь — СБУ

За інформацією СБУ, зловмисник намагався виявити та передати агресору геолокацію українських підрозділів протиповітряної оборони.

У Дніпрі затримано та взято під варту за коригування ворожого вогню людину з близького оточення колишнього народного депутата — зрадника Іллі Киви, повідомляє Служба безпеки України.

«СБУ викрила соратника Киви на коригуванні ракетних ударів по Дніпру: «полював» за локаціями українських систем ППО. Ворожий агент залишився у Дніпрі після початку повномасштабного вторгнення Росії для проведення вибухової діяльності на користь окупантів», — йдеться в повідомленні. 

За інформацією української спецслужби, насамперед зловмисник намагався виявити та передати агресору геолокацію українських підрозділів протиповітряної оборони.

«За даними контррозвідки СБУ, зрадником є місцевий бізнесмен у сфері IT, який у 2014 році познайомився з Кивою. Згодом, за пропозицією нардепа-зрадника, підприємець очолив одне з міських громадських об’єднань, яке підконтрольне керівництву забороненої партії «ОПЗЖ», — інформують у СБУ.

У повідомленні наголошується, що зловмисник збирав інформацію про місця розташування та переміщення підрозділів ЗСУ, а також передавав загарбникам координати об’єктів критичної інфраструктури.

«У своїх звітах він оприлюднював фото- та відеоматеріали, які отримував під час прихованого спостереження за об’єктами. До кожного з них додавав текстові повідомлення з детальним описом прилеглої території й уточнювальними характеристиками. Одержані відомості агресор використовував для здійснення ракетних ударів по місту і планування диверсій», — йдеться в повідомленні СБУ.

Слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Раніше ми писали, що у Києві знешкодили злочинне угруповання, яким з Росії керував Ілля Кива. 

Джерело