У дельфінів виявили схожу на хворобу Альцгеймера патологію мозку

У трьох видів дельфінів знайшлися характерні для хвороби Альцгеймера ознаки в мозку: накопичення патологічних бета-амілоїду та нейрофібрилярних клубків. Тож дельфіни можуть виявитися доцільними моделями при вивченні деменції, зазначають нідерландські та британські дослідники у European Journal of Neuroscience.

Дельфін Різо. Erick Austin Yee

Що незвичайного у тваринах із проявами хвороби Альцгеймера?

Хвороба Альцгеймера має характерні структурні зміни у мозкові, серед яких основними є накопичення білка бета-амілоїду з утворенням його бляшок, а також поява нейрофібрилярних клубків із неправильно згорнутого тау-білка. Такі риси вчені можуть відтворити на лабораторних тваринах при дослідженні особливостей захворювання, але сама хвороба Альцгеймера вважається винятково людською, а відповідно — тваринні моделі неповноцінно відтворюють недугу. Та у новому дослідженні науковці Лейденського університету, Університету Глазго та Единбурзького університету повідомляють, що знайшли риси людського нейродегенеративного захворювання у дельфінів.

Як помітили, що з дельфінами щось не те?

Дослідники проаналізували мозок 22 тварин, тіла яких викинуло на берег Шотландії у різний час. Вони належали п’ятьом видам: дельфіну Різо (Grampus griseus), гринді звичайній (Globicephala melas), біломордому дельфіну (Lagenorhynchus albirostris), фоцені звичайній (Phocoena phocoena) та афаліні звичайній (Tursiops truncatus).

Аналізи показали, що у всіх постарілих тварин у мозку накопичився бета-амілоїд, хоч і різною мірою. А в трьох особин, які належали до різних видів (дельфіну Різо, біломордому та афаліні), окрім відкладень бета-амілоїду виявили ще й неправильно згорнуті тау-білки.

Поки що неможливо сказати, чи ці тварини теж страждали на деменцію від патологічного процесу, що схожий на людську хворобу Альцгеймера. Однак це могло б пояснити викидання тварин на берег, наприклад, дезорієнтацією, яка є однією з перших проявів когнітивного погіршення при хворобі Альцгеймера у людей. Якщо така хвороба розвивається у лідера групи, то він навіть може заводити родичів у хибному напрямку, призводячи до масового викидання дельфінів, як це відносно часто спостерігають у дельфінів Різо, міркують науковці. У такому разі дельфіни можуть допомогти вивчати деменцію, але питання потребує подальшого вивчення.

Джерело