У Броньці відкрили Хаб для молоді, щоб «було куди піти»

Село Бронька розташоване всього за 30 кілометрів від Іршави та менше, ніж 40 км від Хуста. Тут близько двох тисяч мешканців, є школа, бібліотека, старий і занедбаний клуб. Село оточене стрімкими пагорбами, які у дощову погоду малюють чудові пейзажі. Серед лісу, на горі Царській, можна знайти руїни середньовічного замку. Заради краєвидів та колись Бронецької фортеці сюди приїжджають туристи, проте молоді тут, крім школи, немає куди піти. Вірніше, не було куди. Допоки команда з місцевих школярів не облаштувала для себе молодіжний простір. Назвали його «Файта хаб».

 

 Це невелике, але світле, зі свіжим ремонтом приміщення колись було частиною амбулаторії, потім – магазином, врешті ж стало просто закинутим кутком, куди зносилися непотрібні речі. Зараз цьому важко повірити, бо нині тут яскраво, зручно, тепло, є все необхідне для того, щоб комфортно провести час з друзями, переглянути фільм, влаштувати гру, організувати якийсь молодіжний захід. «Файта хаб» для цього і створювався – щоб молоді у Броньці було куди піти, було де обговорити ідеї чи просто поспілкуватися після школи.

Окрім школи та бібліотеки, у Броньці немає місця для спільного проведення часу для школярів. Під час навчання та роботи з менторкою Інною Пригарою команда з Броньки вирішила взятися за відкриття молодіжного простору в селі.

«На сам ремонт пішло менше ніж місяць. Найскладніше було те, що тут треба було відремонтувати електричну проводку. Коли це вирішилось, потім пішло легше. Менторка Інна допомагала нам із закупівлями, це був теж емоційно важкий процес, бо для нас таке вперше. Також підтримали нас й інші односельчани, наша вчителька Анна Ігорівна.  Зараз приємно усвідомлювати, що ми змогли», – розповідає учасниця команди Каріна.  

За словами дівчини, молодь хоче більше живого спілкування та цікавих заходів у селі, а менше – прив’язаності до гаджетів та відчуття, що поза ними життя не таке яскраве.

«Ми тут будемо проводити час офлайн, щоб більше спілкуватися наживо, а не сидіти у гаджетах. Будемо грати настільні ігри, дивитися кіно, а потім – обговорювати фільми. Також якщо будемо якісь заходи проводити. Не тільки для себе, а для всієї молоді з села», – каже Каріна Ребрей.  

Менторка проєкту UPSHIFT Інна Пригара розповідає, що робота з командою із Броньки – її перший досвід роботи із молоддю.

«Було дуже хвилююче, неочікувано і дуже багато речей я уявляла інакше. Я думала, що проєкт буде про якісь дуже великі мрії, ми придумаємо дирижабль чи щось таке, а у нас – треба зробити ремонт.», – ділиться Інна Пригара.

Найбільш непростим під час роботи з командою, за її ж словами, був не ремонт чи проблеми з електричною проводкою, а настрій дітей, які, побачивши приміщення, в якому планували організувати простір, подумали, що у них нічого не вийде.

 «Насправді найцікавіше у цій програмі те, що ми вчимо молодь саму робити проєкти. Це не мій проєкт, це – повністю їхній проєкт. Я просто біля них, я супроводжую, допомагаю їм, як можна вирішити їхню проблему, з якою вони звернулися до цієї програми, як справитися із цим ланцюжком невирішених питань, як сформувати проєктну заявку, бюджет, як це реалізувати і відзвітуватися», – додає Інна.  

За її словами, спочатку, здавалося, у селі для ідеї дітей підтримки немає. «Ніхто у це не вірив, поки не почався ремонт. Далі люди більше почали підключатися.  Зараз я дуже пишаюся командою. Бачу, як вони виросли. Як вони навчилися. Вони теж відчувають точки росту, я постійно їм на цьому наголошую «от пам’ятаєте, раніше ви не могли зробити оце, а зараз ви це робите легко», «пам’ятаєте, ви боялися закупівель і не знали, як робити документи, а зараз ви знаєте». Оце акцентування на їхніх перемогах їх трохи надихає і вони самі розуміють, що можуть», – розповідає Інна.

Менторка супроводжувала команду з Броньки до 20 березня. Але вже і зараз, і надалі підлітки керуватимуть молодіжним хабом у Броньці самостійно.  Загалом, під час другої хвилі програми UPSHIFT на Закарпатті свої ідеї реалізовують 11 команд із різних міст та сіл області. Окрім «Файта хабу» у Броньці, під час цієї хвилі програми у селі Кам’янське уже запрацювало кафе-бібліотека для молоді, у Колочаві відкрили SMM-школу, в Ужгороді – дискусійний клуб, у Тячеві заснували кінопростір, а в Ільниці – реалізують проєкт «Ковчег» для вирішення екологічних проблем.

 За інф. Ужгородського прес-клубу

 

Джерело