Територіальна підсудність судів Херсонської області поки що відновлена не буде – ВРП

Відновлення роботи судів на правобережній частині Херсонської області можливо відбудеться 1 березня.

Вища рада правосуддя 31 січня 2023 року вирішила відтермінувати на 1 місяць відновлення територіальної підсудності судових справ судів, що розташовані на Правобережній частині Херсонської області.

Мова йде про Херсонський апеляційний суд, а також Білозерський, Великоолександрівський, Нововоронцовський районні суди Херсонської області.

Відповідне відтермінування було здійснене Вищою радою правосуддя з огляду на періодичні артилерійські обстріли населених пунктів, в яких розташовані зазначені суди.

Нагадаємо, 10 січня 2023 року голова Верховного Суду Всеволод Князєв видав розпорядження про відновлення територіальної підсудності судових справ у вказаних судах з 1 лютого 2023 року.

Втім, відновлення роботи судів у зазначений термін викликало зауваження у самих судів.

Так, в. о. керівника апарату Білозерського районного суду Херсонської області звернувся у ВРП з повідомленням про триваючі обстріли та необхідність належного технічного забезпечення суду.

Крім того, 25 січня 2023 року до ВРП надійшло звернення голови Херсонського апеляційного суду із проханням розглянути питання про відтермінування початку роботи чотирьох судів до 1 березня 2023 року з огляду на безпекову ситуацію та стан приміщень судів, які тривалий час знаходились в окупації.

До того ж, Територіальне управління ДСА України в Херсонській області та Територіальне управління Служби судової охорони повідомили, що відновити роботу у приміщеннях Білозерського, Великоолександрівського, Нововоронцовського районних судів Херсонської області поки що неможливо.

Вони повідомили що зазначені суди знаходяться в межах досяжності далекобійної артилерії військ РФ, але при цьому в них немає бомбосховищ чи укриттів.

Приміщення ж судів зазнали значних руйнувань та пошкоджень – як зовнішніх, так і внутрішніх. Так, в судах пошкоджені системи опалення, вікна, відсутній інтернет-зв’язок. Техніка і меблі за час тимчасової окупації Херсонської області та ведення бойових дій були викрадені або пошкоджені, що виключає можливість їх подальшої експлуатації.

У підсумку, ВРП констатувала фактичну наявність безпекових загроз і, відповідно, відсутність можливості відновлення територіальної підсудності судових справ у вказаних судах із 1 лютого 2023 року.

Поки що початок відновлення територіальної підсудності судових справ вказаних судів перенесено на 1 березня 2023 року.

Відтак, Одеський апеляційний суд, Київський, Малиновський, Приморський, Суворовський районні суди міста Одеси, Біляївський, Комінтернівський районні суди Одеської області, Теплодарський міський суд Одеської області поки що продовжать розгляд переданих їм раніше справ.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Джерело