Телескоп Вебба показав зіркове танго

Фото: sciencealert.com Фото зірок

Вчені змогли безпосередньо спостерігати цей радіаційний тиск у дії, використовуючи інфрачервоні спостереження.

Телескоп Вебба зробив знімок двох рідкісних зірок, що кружляють одна навколо одної в дикому танго. Подвійний об’єкт називається WR 140. Він оточений серією пилових оболонок, які повільно виштовхуються в космос не лише зірковим вітром заряджених частинок, а й світінням випромінювання, яке випускають самі зірки, пише Science Аlert.

«Важко побачити, як зоряне світло викликає прискорення, тому що ця сила слабшає з відстанню, і інші сили швидко беруть гору», — зазначив астроном Інуо Хань із Кембриджського університету.

Зазначається, що для того, щоб побачити прискорення на рівні, на якому його можна виміряти, матеріал повинен бути досить близько до зірки або джерело радіаційного тиску має бути дуже сильним у межах досяжності наших високоточних даних.

WR 140 перебуває на відстані близько 5600 світлових років у сузір’ї Лебедя і є рідкістю серед рідкостей. Це те, що відомо, як вітрова подвійна система, що зіштовхується, складається з надзвичайно рідкісної зірки Вольфа-Райє і блакитного компаньйона-надгіганта O-типу — ще одного рідкісного об’єкта.

«Коли я дивлюся на дані зараз, я бачу, як шлейф WR140 розгортається, як гігантське вітрило з пилу. Коли він ловить фотонний вітер, що виходить від зірки, як яхта, що ловить порив вітру, він робить раптовий ривок вперед», — додав Хань.

Нагадаємо, раніше Джеймс Вебб зробив знімок зірки Вольфа-Раєта, яка перебуває на відстані близько 5600 світлових років від нас.

Телескоп Джеймса Вебба зробив перше пряме фото іншопланетного світу

Джерело