Студентів не випускатимуть за кордон, доки уряд не внесе зміни до своєї постанови, — ДПСУ

Чому студентів-чоловіків не випускають за кордон і за якої умови це може змінитися.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», студенти іноземних університетів, яких не випустили з України на навчання, виграли перші справи у судах.

Держприкордонслужба не буде випускати студентів, доки уряд не внесе зміни до своєї постанови про правила перетину кордону. Про це заявив речник ДПСУ Андрій Демченко в ефірі телемарафону.

«Прикордонники керуються нормами законодавства. Є постанова уряду, яка визначає порядок перетину кордону, зокрема на період воєнного стану. Категорія студентів не підпадає під пропуск на цей час для виїзду за межі України, і прикордонники цим керуються. Поки не буде змін щодо цієї категорії громадян, і вони не будуть внесені в постанову уряду про порядок перетину кордону, прикордонники не пропускають цю категорію громадян на виїзд з території України», — наголосив Демченко.

Таким чином, допоки уряд не внесе зміни до постанови про правила перетину кордону, студенти так і не зможуть виїхати за межі України.

Раніше суд зазначив, що будь-які «сумніви» прикордонників стосовно того, чи можна випустити студента за кордон, слід трактувати не інакше, як неспроможність суб’єкта владних повноважень переконливо довести обґрунтованість та правомірність власних рішень.

Джерело