Сполука з чорнила восьминога пригнітила ракові клітини

Сполука озопромід, яка природно міститься у чорнилі звичайного восьминога (Octopus vulgaris) проявила високу ефективність у знищенні клітин раку грудей, шийки матки, простати та легень. При цьому вона не має токсичного впливу на здорові клітини й не сприяє запальним процесам, як деякі сучасні протиракові засоби. Такими є результати мексиканських та іспанських вчених при вивченні речовини на культурі клітин, опубліковані у журналі Food and Chemical Toxicology.

Masaaki Komori / Unsplash

Як восьминоги можуть допомогти проти раку?

У попередньому дослідженні вчені Університету Сонори та їхні колеги з Мексики та Іспанії з’ясували, що екстракт із чорнила восьминога має протиракову та протизапальну дію. За цією дією, найімовірніше, стоїть сполука, якій дали назву озопромід (Ozopromide), тож у новій роботі вчені прицільно протестували її ефективність, синтезувавши її у лабораторії самостійно. Згідно з результатами, ізольована сполука так само здатна вбивати ракові клітини з особливо високою дією проти аденокарциноми легень, для якої була достатня доза у 3-5 разів менша, ніж проти клітин інших типів раку.

Важливо, що здорові клітини не постраждали від доз, які пригнічують ракові. Окрім цього, озопромід показав протизапальну дію, пригнічуючи вироблення імунними клітинами речовин, які провокують запалення. Науковці міркують, що чорнило восьминогів може використовуватися як харчова добавка, яка сприяє терапії раку, або ж посприяти створенню нового препарату на основі озопроміду. Але перед цим слід провести додаткові досліди, зокрема на тваринах.

Джерело