SpaceX запустила ракету з 52 супутниками Starlink

Фото: Скриншот Запуск ракети-носія Falcon з космодрому на мисі Канаверал

Перший багаторазовий ступінь ракети-носія здійснив посадку на платформу-дрон в Атлантичному океані.

Американська компанія SpaceX провела успішний запуск ракети-носія Falcon 9, яка вивела на орбіту 52 супутники глобальної мережі інтернет-покриття системи Starlink. Про це компанія повідомила у ніч на неділю, 25 вересня.

Запуск було здійснено в суботу о 19:32 за часом Східного узбережжя США (в неділю 02:32 за Києвом – ред.) з 40-го стартового комплексу космодрому на мисі Канаверал у Флориді. Він став 62-м виведенням на орбіту групи інтернет-супутників з травня 2019 року в рамках проекту Starlink.

«Виведення на орбіту 52 супутників Starlink підтверджено», — йдеться у повідомленні компанії.

Перший багаторазовий ступінь ракети-носія здійснив керовану вертикальну посадку на плавучу платформу-дрон A Shortfall of Gravitas в Атлантичному океані, яка знаходилася приблизно за 600 кілометрів від космодрому.

SpaceX запустила вже понад 3300 інтернет-супутників Starlink. Частина вийшла з ладу чи зійшла з орбіти. Але понад 3 тисячі апаратів працюють на орбіті.

У перспективі компанія SpaceX планує розгорнути орбітальне угруповання із 12 тисяч космічних апаратів даного типу (а згодом – з 30 тисяч) для створення повномасштабної мережі. Вона дозволить забезпечити мешканців Землі широкосмуговим доступом до Інтернету в будь-якому куточку планети. Проект оцінюється у $10 млрд.

Раніше у вересні стало відомо, що інтернет Starlink став доступним на всіх континентах, включаючи Антарктиду.

Ілон Маск анонсував до 100 запусків ракет SpaceX за рік

Джерело