Роскосмос заявив про пошкодження обшивки корабля Союз на МКС

Фото: Роскосмос Російські космонавти ніяк не можуть нормально попрацювати у космосі

Наразі усі системи МКС та корабля працюють у штатному режимі, екіпаж у безпеці, стверджують у російській держкорпорації.

На російському пілотованому кораблі Союз МС-22, який перебуває у складі Міжнародної космічної станції, сталося пошкодження зовнішньої обшивки приладно-агрегатного відсіку. Про це повідомив Роскосмос у четвер, 15 грудня.

«Візуальний огляд підтвердив витік, після чого було ухвалено рішення про переривання планових робіт із позакорабельної діяльності членами екіпажу російського сегменту Міжнародної космічної станції Сергієм Прокоп’євим та Дмитром Петеліним», — йдеться у повідомленні.

Російська корпорація стверджує, що зараз усі системи МКС та корабля працюють у штатному режимі, екіпаж у безпеці. Фахівці розпочали вивчення зображень корабля Союз МС-22, де стався витік у системі охолодження.

«З метою встановлення причин того, що сталося, російський космонавт Ганна Кікіна за допомогою камери на маніпуляторі, встановленому на багатофункціональному лабораторному модулі, провела фотографування та відеозйомку зовнішньої поверхні корабля», — розповіли в прес-службі.

У Роскосмосі додали, що після аналізу ситуації буде ухвалено рішення щодо подальших дій як фахівців на Землі, так і членів екіпажу російського сегменту МКС.

Раніше в четвер стало відомо про скасування виходу у відкритий космос з борту МКС російських космонавтів з технічних причин. Центр управління польотами прийняв таке рішення у зв’язку з розгерметизацією зовнішнього контуру системи охолодження корабля Союз, пристикованого до станції.

Це вже друге поспіль перенесення робіт у відкритому космосі за російською програмою. 25 листопада космонавти не змогли виконати роботу через нештатне функціонування насосів у системі охолодження одного зі скафандрів.

Росія вийде з МКС після 2024 року

Джерело