«Російський народ не жив у демократії, і цим можуть користатися Кирил і влада», — Предстоятель Елладської Церкви

Предстоятель Елладської Церкви архиєпископ Афінський Єронім в інтерв’ю виданню Kathimerini розповів про параметри, які враховувались при ухваленні рішення про визнання автокефалії Православної Церкви України.

Про це повідомляє Orthodox Times.

Відповідаючи на питання про російсько-українську війну та її релігійний підтекст, архиєпископ Єронім наголосив, що «Росія, російський народ не жили в демократії. Вони проблемний народ, і цим може скористатися як Кирил, так і влада».

Він зазначив, що «саме Україна першою прийняла християнство. Це одна з причин, чому Україна має хотіти бути незалежною Церквою. Крім того, справа рухається вперед. Коли держава стає незалежною, не є чимось протиприродним хотіти, щоб її Церква була незалежною. Таким чином, незалежність була надана іншим після створення держав, і в цьому немає нічого нового».

Він розповів, що зустрічався з питання визнання автокефалії з послами США та Росії, перш ніж оголосити своє рішення.

«Мене відвідував посол Америки і тричі посол Росії. І послу Америки я сказав, що я буду на боці Патріарха, і тому ваша воля буде виконана, але це не політичний вибір, я роблю це не тому, що цього прагне Америка, я роблю це, тому що я поважаю що говорить Патріарх. І я сказав росіянам, що вибачте, але ми з Патріархом – сім’я. Як я можу покинути сім’ю і поїхати кудись в інше місце? Я стою на боці Патріарха», – резюмував архиєпископ Єронім.

Джерело