Ракетний удар Росії зруйнував найбільший храм Одеси, закладений в 1794 році — Події

Ракетний удар Росії зруйнував найбільший храм Одеси, закладений в 1794 році - Події

Фото: instagram.com/libkos

Унаслідок чергової масованої ракетної атаки на Одесу зруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор. Про це повідомила Одеська міська рада.

— В ніч з 22 на 23 липня внаслідок чергової ракетної атаки росіян було зруйновано Спасо-Преображенський кафедральний собор, — йдеться у повідомленні.

Крім значних пошкоджень будівлі постраждали православні святині: з-під завалів дістали Касперовську ікону Божої Матері, яка є покровителькою Одеси. 

Уночі на місце прибув міський голова Геннадій Труханов. Наразі на місці працюють рятувальники та комунальні служби. 

В Одеській єпархії УПЦ (МП) розповіли, що пряме влучання ракети прийшлося у центральний вівтар, після чого розпочалася пожежа. Від удару постраждав охоронець собору, його госпіталізували.

— Частково зруйновано будівлю собору, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони. Повністю знищено службові приміщення нижньої частини собору, — повідомили в єпархії.

Клірик Одеської єпархії УПЦ (МП), архідиякон Андрій Пальчук сказав Суспільному, що під час ракетного удару в соборі перебували двоє людей: охоронець та семінарист.

— У соборі під час російського обстрілу знаходилися дві людини. Це наш охоронець Андрій Іванович, він живий, трошки контузило. І семінарист Михаїл, який знаходився на мінус третьому поверсі. Він тут ночував, тому що завтра зранку літургія. Він, слава Богу, живий і неушкоджений, — розповів архідиякон.

Спасо-Преображенський кафедральний собор в Одесі — найбільший православний храм міста, закладений в 1794 році. 22 липня ЮНЕСКО засудила російські обстріли Одеси, внаслідок яких пошкоджено будинки археологічного, морського та літературного музеїв.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Костянтин і Влада Ліберови (@libkos)

Джерело